Efsane ikiliye onur ödülü

30. Uluslararası İstanbul Film Festivali 'Sinema Onur Ödülleri'ni alacak isimler belli oldu

Efsane ikiliye onur ödülü
11 Ocak 2011 Salı 15:39 tarihinde eklendi, 1.007 kez okundu.

 

Uluslararası İstanbul Film Festivali tarafından her yıl verilen Sinema Onur Ödülleri bu yıl Türk Sineması’na imzasını atan dört büyük isme verilecek: Yönetmen Yusuf Kurçenli, görüntü yönetmeni Ertunç Şenkay ve Türk Sineması’nın unutulmaz ikilisi Metin Akpınar ile Zeki Alasya. Türk Sineması’nın bu dört büyük ismine ödülleri, 1 Nisan Cuma akşamı Lütfi Kırdar Sergi ve Kongre Sarayı’nda gerçekleştirilecek 30. Uluslararası İstanbul Film Festivali Açılış Töreni’nde takdim edilecek.
 
Haldun Taner, Ulvi Uraz gibi büyük tiyatro ustalarının yanında geliştirdiği oyunculuğuyla Metin Akpınar, Türkiye’nin ilk kabare tiyatrosu Devekuşu Kabare Tiyatrosu’nun kurucuları arasında yer aldı. Kurulduğu 1967 yılından kapanana kadar tiyatronun idari müdürlüğünü de üstlenen Akpınar, 70’lerden itibaren sinemada da kendisini gösterdi. Arzu Film çatısı altında, 40 yıl boyunca 50’yi aşkın filmde unutulmaz kompozisyonlar çizen Akpınar, son dönemde TV dizilerinde başarılı kariyerine devam ediyor.
 
Tiyatro hayatına 1959 yılında amatör olarak başlayan ve hızla profesyonelliğe adım atan, Devekuşu Kabare Tiyatrosu’nun kurucuları arasında yer alan Zeki Alasya, sinema kariyerine 1973 yılında başladı. Film ve TV dizilerinde toplam 64 oyunculuk, 28 yönetmenlik ve 8 senaryo denemesiyle uzun yıllar çok verimli ve üretken bir çaba gösteren Alasya, komedinin yanı sıra dramlar veya siyasal çağrışımlı filmler de yönetti.
 
Sinema Onur Ödülü’nün sahibi olacak bir diğer isim, yönetmen Yusuf Kurçenli, Türk Sineması’na kazandırdığı filmleriyle gerek beyazperdeden gerekse televizyon ekranlarından sinemaseverlerin sevgisini kazandı. 1977 yılında Özgürlüğün Bedeli adlı film ile başladığı sinema hayatında Ve Recep Ve Zehra Ve Ayşe (1983), Gramofon Avrat (1987), Çözülmeler (1994), Gönderilmemiş Mektuplar (2002) ve Yüreğine Sor (2010) gibi filmleriyle uzun soluklu bir kariyer çizen Yusuf Kurçenli’nin unutulmaz eserlerinden Karartma Geceleri (1990) de İstanbul Film Festivali kapsamında gösterilecek.
 
Sinema Onur Ödülleri’nden dördüncüsü, Türk Sineması’nın en büyük kamera ustalarından Ertunç Şenkay’a takdim edilecek. 1975’de başladığı sinemada kısa zamanda kamera ustalarından biri olarak öne çıkan Ertunç Şenkay, kariyeri boyunca, popüler Arzu Film güldürülerinden ilk filmlerini yapan yepyeni yönetmenlere kadar herkese verdiği destekle camiada unutulmaz bir yer edindi. Şenkay, görüntü yönetmeni olarak, Halit Refiğ’den Zeki Ökten’e, Sinan Çetin’den Ali Özgentürk’e, Nesli Çölgeçen’den Zeki Alasya’ya, Zeki Demirkubuz’dan Ersin Pertan’a, Mustafa Altıoklar’dan Derviş Zaim’e çok farklı kişilikte birçok yönetmenle başarılı yapımlar gerçekleştirdi. 

NTV