EFT tarifesi taksiden pahalı

BDDK'nın zorunlu karşılıkları artırmasının ardından bankalar EFT ve havale tarifesini yükseltti.

EFT tarifesi taksiden pahalı
25 Mayıs 2011 Çarşamba 10:29 tarihinde eklendi, 1.307 kez okundu.

 

Üst Kurul'un verileri, Bakan Ali Babacan'ın "Vatandaş parasını taksiyle götürse havale ücretinden ucuza mal olur." sözlerini doğrular nitelikte. 10 liralık EFT için 30-35, havale için ise 15-20 lira ödemek gerekiyor. Bazı bankaların azami EFT tutarı 1.000 lirayı buluyor.
 
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın "Vatandaş parasını taksiyle götürse havale ücretinden ucuza mal olur." sözlerini bankalar doğruladı. Merkez Bankası'nın zorunlu karşılık oranlarını artırmasının ardından, bankaların başka bankalara internet üzerinden para gönderdiği EFT uygulaması ve havale ücret tarifesi yükseldi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) 'Bankaların Ürün ve Hizmet Ücretleri' verilerine göre 10 liralık EFT için 30-35 lirayı gözden çıkarmak gerekiyor. Aynı rakam havalede ise 15-20 lira civarında. Rakamlar bankadan bankaya farklılık gösterirken, bazı bankaların EFT tutarı 1000 lirayı dahi buluyor.
 
Nakit paranın tahtını sarsan Elektrik Fon Transferi (EFT) ile yapılan ödemelerde ücret bankadan bankaya farklılık gösteriyor. EFT'den en düşük ücret talep eden bankaların başında Hüsnü Özyeğin'in Fibabanka'sı geliyor. Kısa süre önce sektörde yeni adıyla devam eden Fibabanka EFT'den asgari 15 lira alırken, miktarına göre azami 300 lira talep ediyor. Aynı rakam Akbank'ta 40 liradan başlıyor. Hesaptan gönderilen EFT'lerde tüm tutarlar için Akbank azami olarak 315 liralık tarife belirlemiş durumda. Azami EFT tutarında Ziraat Bankası 500 lira, Anadolubank ise 1.000 lira ile zirvede yer alıyor.
 
Elektrik fon transferinin yanı sıra havale ücretleri de vatandaşın cebini yakıyor. Hesaptan hesaba yapılan havalelerde en düşük tutarlardan birini 12,5 TL ile Vakıfbank isterken tarife, sektörün genelinde 15-20 lira arasında değişiyor. Bankacılık sektörü düşen faiz gelirlerini komisyon gelirleri ile dengelemek için havale ve EFT ücretlerini yüksek tutsa da devamlı müşterisi için farklı tarife uyguluyor. 'Düzenli EFT ödeme' başlığı altında sürekli müşterilerden talep edilen miktar azalıyor. Tarifeyi delmek istemeyen birçok banka ise müşterilerine düzenli ödeme talimatı vermelerini istiyor. Vatandaşa bankalardan daha düşük maliyetle işlem yapabilmenin yolunu açan BDDK, bankaların aldıkları komisyonları yayınlamaya başladı.
 
Burada yayınlanan tablo ile tüm masraf bilgilerine ulaşılabileceği için daha ucuza işlem yapan bankayı tercih etmek de mümkün. Tüketiciler, internet ortamında sunulan para aktarma işlemleri, bireysel krediler, kredi kartları ve banka kartları, mevduat hesapları, ATM kullanımı, kiralık kasa ücretleri, menkul kıymet işlemleri, çekler ve senetler ve diğer işlemler karşılığında ödeyeceği para hakkında önceden bilgi sahibi olabiliyor. 1 Nisan 2011'de test amaçlı başlayan uygulama gerekli değişikliklerin yapılmasının ardından 1 Temmuz 2011 tarihinde uygulamaya girecek.
 
Düşük EFT ücreti için interneti kullanın
 
Ortalama bir EFT için 25-30 lira havale için ise 15-20 TL'yi gözden çıkarması gereken vatandaşın masrafı internet üzerinden işlem yapması halinde ise 1-4 lira arasında bir fiyata geriliyor. Bazı bankalar kendi bireysel müşterisini internet bankacılığına yönlendirerek başka banka ile çalışmasının önüne geçmek istiyor. Yüksek ücret tarifeleriyle vatandaşın tepki gösterdiği bankaların hizmet ve komisyon gelirleri ise önemini korumaya devam ediyor.
 
Bu senenin ilk çeyrek sonuçlarına göre bankaların havale, EFT para transferi gibi her türlü bankacılık işlemlerinden sağladıkları hizmet gelirleri ve komisyonların tutarı 3 milyar 898 milyon liraya ulaşmış durumda. Bu rakam bankacılık toplam gelirlerinin yüzde 14,3'ünü oluşturuyor. 15 yıl öncesine kadar tüm ödemeler elden yapılırken, EFT nakit paranın tahtını sarsmaya devam ediyor. 2010 yılında yapılan tutar ise 24,94 trilyon lirayı buluyor.