Ege'de yelken şenliği

TÜRKİYE'nin en büyük deniz organizasyonlarından biri haline gelen Bodrum Cup Yelken Yarışları, 20 - 25 Ekim tarihlerinde 26'ncı kez düzenlenecek.

Egede yelken şenliği
16 Eylül 2014 Salı 12:22 tarihinde eklendi.
Bodrum Kalesi önünden başlayacak yarış öncesinde yaklaşık 800 tekne ve personeli karada ve denizde kortej geçişi yapacak. Yarışmalar Bodrum - Yalıkavak ile Yunanistan'a ait Kilimli (Kalimnos) ve Leros rotalarında düzenlenecek. Yarışmaya yüzün üzerinde ahşap yat ile aralarında turistlerin de bulunduğu 2 bin kişi katılacak.
 
Era Yat Kulübü tarafından Bodrum'da 26 yıldır aralıksız düzenlenen ve Türkiye'nin en büyük deniz organizasyonlarından biri olan 26'ncı Bodrum Cup Yelken Yarışmaları, 20 - 25 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek. Gulet, Gulet X Large, Thrandil, Klasik ve Polyester Yatlar kategorisinde düzenlenecek yarışmalar 20 Ekim Pazartesi günü yat ekiplerinin Bodrum Limanı'nda kortej yürüyüşü, tarihin ilk kadın amirali Kraliçe Artemisia'nın Bodrum'a gelişinin canlandırılması, müzik ve animasyon gösterileri ile başlayacak. Osmanlı Tersanesi'nde düzenlenecek kokteylde geleneksel kampana çanı Bodrum Belediye Başkanı CHP'li Mehmet Kocadon, Organizasyon Komitesi Başkanı Erman Aras ve usta denizcilerden Sadun Boro'nun katılımı ile çalınacak.
 
YUNAN ADALARI DA ROTAYA DAHİL EDİLDİ
 
Yaklaşık 100'ün üzerinde yatta 2 bine yakın yarışmacı ve turist ile dev ahşap yatlar 21 Ekim Salı günü sabahı Bodrum Kalesi açıklarından yelkenlerini açacak. İlk gün yatlar 13 millik Bodrum- Bodrum etabında mücadele edecek. Yarışmaların ikinci gününde ise yatlar 9 millik Bodrum - Kilimli (Kalimnos) etabında mücadele ederken üçüncü gün ise 16 millik Kilimli- Leros Adası etabı yapılacak. 4'üncü günde yelkenciler 21 millik Leros-Yalıkavak etabının ardından son gün 25 Ekim'de 14 millik Yalıkavak Bodrum etabının ardından aynı akşam ödüller verilecek.
 
113 YAŞINDAKİ 'RHEA' DA YARIŞACAK
 
Bu yılki yat festivali, kategorilerinde son üç yılda dereceye giren 'Daima, Sıla, Montenegro, Kaya Güneri, Kuğu, Büyük Murat, Ayaz, STS Bodrum Okul Gemisi, Elele, Vals, Dolfin, Portebello, Jasmin, Le Pierre, Aksona Mancorna, Aliko, Ruhum, Artemisia, Nostalgia' yatlarının kapışmasına sahne olacak. Festivalde bu yıl yine en büyük ilgiyi, 15 yıldır yarışmalara aralıksız katılan İngiliz elektrik mühendisi David Ross'un 113 yaşındaki 'Rhea' isimli eski ahşap teknenin göreceği düşünülüyor.
 
Yarışmanın Organizasyon Komitesi Başkanı Erman Aras, Bodrum Cup Uluslararası Ahşap Yatlar Yelken Yarışı'nın bir spor aktivitesinden ziyade, turistik bir faaliyetin içine sporu da katan bir gezi ve şenlik özelliği taşıdığını söyledi. Aras, "Bodrum Cup sadece bir yelken yarışı değildir. Fotoğraf karelerinin dışında ülkemiz zenginliklerini alışık olmayan görüntülerle sunarak Bodrum'u Ege'yi ve ülkemizi tanıtıyoruz. 25 yılda yaklaşık 50 bin kişinin katıldığı yarışmalarda dünya mavi yolculuk ile tanışma fırsatı bulurken Bodrum tersanelerinde milyon dolarlara mal olan 50 metreye kadar ahşap yatlar yapılmaya ve dünyanın dört bir yanından sipariş yağmaya başladı. Dünyanın dört bir yanında Bodrum guletlerini görmeniz mümkün. En büyük sıkıntı bugüne kadar büyük bir hızla gelişen sektör için halen Bodrum'da tam donanımlı modern tersane bölgesi ve liman yapılamamış olmasıdır. Yunanistan'ın rotaya dahil edilmesi, Bodrum Cup Organizasyon Komitesi'ne başvuran Yunan dost ve komşularımızın daveti üzerine sağlandı. Bu bakımdan, komşumuz ile uluslararası ilişkilerimizin gerek dostluk gerekse ticari bağların güçlenmesi yönünden gelişmesine de katkıda bulundu. Bodrum Cup Ege Denizi'nde barışa da önemli katkıda sağlayacak" dedi.
 
DÜNYA BODRUM GULETLERİNİ TANIDI
 
Aras Bodrum Cup'ın 25 yılda gerek Türk gerekse dünya medyası tarafından yakından izlendiğini belirten Erman Aras "Sadece ulusal basın değil, turizm, yatçılık ve deniz sporları ile ilgili sektörel yayınlar da her yıl The Bodrum Cup'ı izleyip muhabir görevlendirdiler. Bu yazar ve muhabirler sadece mavi yolculuk ve deniz turizminin rotaları hakkında değil, ülkenin diğer güzellik ve cazibeleri hakkında da hem bilgilendirildi hem de okuyucularına bilgi aktardılar. Bodrum Cup bu açıdan da Türkiye'nin tanıtımına çok önemli katkılarda bulundu" diye konuştu.