“Egemenlik Deklarasyonu” Katalan Meclisi’nde kabul edildi

İspanya'nın 17 özerk yönetiminden biri olan Katalonya'da ayrılıkçı partilerin hazırladığı “Egemenlik Deklarasyonu” bugün yerel mecliste yapılan oylamada 41 hayır’ oyuna karşı 85 ‘evet’ oyuyla kabul edildi.

23 Ocak 2013 Çarşamba 20:10 tarihinde eklendi.

 

135 sandalyeli Katalonya Özerk Yönetim Meclisi'ndeki oylamaya katılan vekillerden ikisi ise çekimser oyu kullandı. 
 
İktidardaki Yönelim ve Birlik Partisi (CiU), Katalonya Cumhuriyetçi Solu (ERC) ve Katalonya Yeşiller Girişimi (ICV) partilerinin üzerinde anlaşmaya vardığı metin “Katalan halkının kendi geleceğine karar verme hakkına” vurgu yapıyor. 
 
Katalan Parlamentosu böylece “siyasi ve hukuki yükümlülük olarak Katalan halkının demokratik egemenliğini” ve kendi siyasi geleceğine karar vermek için bir halk oylaması yapacağını beyan etmiş oldu.
 
Akşam saatlerinde gerçekleşen oylamada, Katalonya Halk Partisi (PPC), Vatandaşlar Partisi (Ciutadans) ve Katalonya Sosyalist Partisi (PSC) hayır oyu kullandı. 
 
Oylama yapılır yapılmaz Halk Partili vekillerin meclisi terk etmesi dikkat çekerken, sosyalist partinin ‘hayır’ oyu kullanma kararı almasına tepki gösteren 5 PSC’li milletvekilinin oylamaya katılmadığı bildirildi.

CİHAN