Ege’nin başarılı ihracatçıları ödüllendirildi

Ege İhracatçı Birlikleri (EİB), 2013 yılının başarılı ihracatçılarını ödüllendirdi.

Egenin başarılı ihracatçıları ödüllendirildi
13 Şubat 2014 Perşembe 23:19 tarihinde eklendi.

Geçen yıl 12,2 milyar dolar ihracat gerçekleştiren EİB, en fazla ihracat yapan 57 firmayı ödüllendirdi. Ege Bölgesi’nde 765 milyon dolar ile Pektim Petrokimya Holding, 623 milyon dolar ile Pergamon Status, 474 milyon dolar ile de İzmir Demir Çelik Sanayi en fazla ihracat gerçekleştiren şirketler oldu. Sektörlerinde ilk üçe giren firmalar, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin de katıldığı İhracatın Yıldızları Ödül Töreni'nde plaketlerini aldı.

Ödül töreninden konuşan Zeybekci, İzmir’in ihracat artış hızının düşük olduğunu söyledi. İzmir’in ihracat artış ortalamasının yüzde 5’in üzerinde olması gerektiğini vurgulayan Zeybekci, “Singapur, İzmir'in yarısı kadar bir ülke. Beş milyon nüfuslu bu ülke, yatırımın için en cazip ülkelerin başında geliyor.

Dünyanın en büyük limanı orada. Genişletme çalışmalarını da sürdürüyorlar. Hiçbir gemi 24 saat beklememiş. Ortalama indirme bindirme süresi 16-17 saat. Yıllık 36 milyon konteyner kapasitesine sahip.” diye konuştu.

İzmir’in, Anadolu'nun tamamının çıkış kapısı ve dünyanın en eski liman kentlerinden biri olduğunu dile getiren Zeybekci, şunları söyledi: “İzmir olarak o kadar büyük düşünmemiz lazım ki bu coğrafyada ulaşım planlarımız, tarım ve tarıma dayalı sanayi, bilim ve teknoloji alanlarımız, bilişim vadimiz diyerek tüm Ege'yi planlamalıyız. Bu ihracat artışı İzmir ve Ege'ye yakışmıyor.

Bu kadar birikim ve potansiyelin olacak ondan sonra Antep İzmir'i geçecek. Bu olmaz. Çorum bile başka bir noktaya geldi. Şırnak bile ihracatta 1 milyar doları aştı. İzmir'e 2023 yılında 60 milyar dolarlık ihracat hedefi yakışmıyor.” Bakan Zeybekci, siyasi istikrarın bozulmadığı taktirde ekonomik krizin yaşanmayacağını da belirterek ihracatçılardan tedirgin olmamalarını da istedi.

TÜRKMENOĞLU: EİB, TARİHİNDE İLK KEZ 12 MİLYAR DOLARI AŞTI

EİB Koordinatör Başkanı Mustafa Türkmenoğlu da, 2013 yılında 215 ülkeye 12,2 milyar dolar ihracat yaptıklarını kaydetti. Ege İhracatçı Birlikleri’nin tarihinde ilk kez 12 milyar dolar ihracat rakamını aşmasının gururunu yaşadıklarını ifade eden Türkmenoğlu, “EİB üyeleri, 2013 yılında 6,8 milyar dolarlık sanayi ürünleri, 4,2 milyar dolarlık tarım ürünleri, 1,1 milyar dolarlık ise madencilik ürünleri ihracatı gerçekleştirmiştir.

Ege İhracatçı Birlikleri’nin tarihinde ilk kez 12 milyar dolar ihracat rakamını aşmasının gururunu yaşıyoruz. Birliklerimiz aynı zamanda 2013 yılında 7 ay 1 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştirmiştir.” diye konuştu. 2014 yılında 13 milyar dolar ihracat gerçekleştirmeyi hedeflediklerini aktaran Türkmenoğlu, “2013 yılı dünya ve ülke ekonomisi için zorlu bir yıl olmasına rağmen Bölgemizin ihracat performansı, hedefine ulaşan bir seyir göstermiştir.

Ege İhracatçı Birlikleri’nin 2014 yılı için ihracat hedefi olan 13 milyar doların üzerinde ihracatın gerçekleşmesini sağlamak amacıyla şimdiye kadar gösterdiğimiz yoğun çalışma tempomuza, aynı verimlilik içerisinde devam edeceğiz.

Türkiye’nin 2023 yılında 100 bin ihracatçı ile 500 milyar dolar ihracat hedefine, Ege Bölgesi olarak da 100 milyar dolarlık hedefi gerçekleştirmeyi amaçlıyoruz. İzmir ve Ege Bölgesi’nin ihracat hedefine ulaşabilmesi için inovasyona, Ar-Ge ve tasarıma, tanıtıma ağırlık vermesi gerekmektedir.” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından başarılı ihracatçılar ödüllendirildi. 


CİHAN