Eğitim boykotuna katılım en fazla o ilde oldu

EĞİTİM-Sen ve Kurdi-Der'in 'Anadilde eğitim için bir haftalık okul boykotu' çağrısına en çok Hakkari'de uyuldu. Kent merkezinde öğrencilerin yüzde 90'a yakın bölümünün ders başı yapmadığı belirtildi.

Eğitim boykotuna katılım en fazla o ilde oldu
15 Eylül 2014 Pazartesi 16:38 tarihinde eklendi.
Van'ın daha çok kenar mahallelerinde öğrenciler okula gitmezken bu ilde boykota katılım yüzde 10 oranında kaldı.
 
Van'da okulların boykot edilmesi için yapılan çağrıya özellikle kenar mahallelerde kısmen uyulduğu görüldü. Van'da geçen yıl yüzde 50 seviyelerinde olan boykota, bu yıl yüzde 10 seviyesinde uyulduğu gözlendi. Yetkililer, bu sayının da okulun ilk günü olmasından kaynaklandığını, gelen öğrenci sayısının yarın daha da artmasını beklediklerini söyledi. 
 
Boykot nedeniyle kenar mahallelerdeki bazı okulların sınıfları kısmen boş kaldı. Öğrencisi az olan okullarda sınıflar birleştirilerek ders başı yapıldı.
 
Van Milli Eğitim Müdürü Gıyasettin Kırekin ise normal eğitimin tüm Van'daki okullarda aksamadan yürüdüğünü ve öğrencilerin büyük bir bölümünün ders başı yaptığını kaydetti. Kurdi-Der Van Başkanı Ökkeş Kava, anadilde eğitim için başlatılan boykotun kenar mahallelerde yüzde 70 civarlarında olduğunu söyledi.
 
YIRTIK BAYRAKLA EĞİTİME BAŞLADILAR
 
Bu arada Van'ın İpekyolu İlçesi Hacıbekir Mahallesi'nde bulunan Vangölü İlköğretim Okulu'nun bahçesindeki yırtık Türk bayrağı dikkat çekti. Direkte asılı olan ve büyük bir kısmı yırtık bayrağın iple okulun camından içeri alınarak tutturulmaya çalışılması ilginç bir görüntü oluşturdu.
 
HAKKARİ'DE YÜZDE 90
 
Hakkari ve ilçelerinde ise boykota uyanların sayısı daha yüksek oldu. Okulların büyük bölümünde öğretmenler sabah okula gelerek öğrencileri bekledi. Ancak boykot nedeniyle sınıflar boş kaldı. Geçen yıl yüzde 90 olan boykotta, bu yıl da aynı oranda katılım olduğu görüldü.
 
Kurdi-Der Hakkari Şubesi de anadilde eğitime dikkat çekmek için kent merkezinde bir yürüyüş düzenledi. Yürüyüşe, aralarında Hakkari Belediye Başkanı Dilek Hatipoğlu, STK temsilcileri, DBP ve HDP'lilerin bulunduğu 100 kişilik grup katıldı. Kalabalık, Hakkari Belediye binası önüne kadar yürüdü. 
 
Kürdi-Der Hakkari Şube Başkanı Metin Kaçmaz, anadilde eğitime dikkat çekmek istediklerini öğrencilerin de yüzde 90 oranında boykota uyduklarını ifade etti. Kaçmaz, "Amacımız anadile eğitime dikkat çekmekti. Bu nedenle bir süre önce boykot çağrısı yapmıştık. Bu çağrının yüzde yüz olmasını bekliyorduk. Ancak yaptığımız araştırmalarda boykot yüzde 90 civarında oldu" dedi.
 
Mill Eğitim Müdür yetkilileri boykot ile ilgili herhangi bir açıklama yapmadı.
 
OKUL BAHÇESİNDE TÖREN
 
Hakkari'de 2014-2015 eğitim- öğretim dönemi için düzenlenen tören ise Dağgöl Mahallesi'nde bulunan Şehit Selahattin İlk ve Orta Okulu'nun bahçesinde gerçekleştirildi. Programa Hakkari Valisi Yakup Canbolat, Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Fatih Başak, Hakkari Emniyet Müdürü Resul Holoğlu, İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Yavuz Özfidan, Milli Eğitim Müdürü Mahmut Kurtaran, okul müdürleri ve çok az sayıda öğrenci katıldı.
 
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından okula yeni adım atan minik öğrencilerini, girişte okulun 8'inci sınıf öğrencileri çiçek vererek karşıladı. Vali Canbolat yaptığı konuşmada eğitimin önemine vurgu yaptı.
 
Hakkari Milli Eğitim Müdürü Mahmut Kurtaran ise Hakkari il ve ilçelerinde 74 bin öğrencinin 408 okulda eğitim öğretime başladığını söyledi. Kurtaran, "Bugün ilimizde 74 bin öğrenci ve bir kaç gün sonra da gerçekleşecek atamayla sayısı 3 bin 500'ü geçecek öğretmenlerimiz ile uzun bir eğitim öğretim dönemine giriyoruz. Bu yıl 40 okulumuzu onarıma aldık. Birçok okulun onarımı bitti, kalanlar da en kısa zamanda bitecektir" dedi.
Behçet DALMAZ- Murat ÇAĞLAR/HAKKARİ, VAN, BİTLİS, (DHA)