EGO otobüsleri yakın takipte

Ankara Büyükşehir Belediyesi EGO Genel Müdürlüğü bünyesinde yer alan bin 470 otobüs, günün 18 saati an ve an takip edilmeye başlandı.

EGO otobüsleri yakın takipte
23 Ocak 2013 Çarşamba 12:39 tarihinde eklendi, 1.473 kez okundu.

 

 'Araç Filo Takip Sistemi” takılan otobüsler, doluluk nedeniyle herhangi bir durağı pas geçmesi halinde, anında yeni bir araç servise çıkarılacak. Şu anda deneme aşamasında olan sistemle Başkentlilerin duraklarda beklemesinin önüne geçilmesi hedefleniyor. 
 
Başkent’in toplu taşım yükünü çeken EGO Genel Müdürlüğü bünyesindeki otobüsler, GPS, GPS-GPRS araç takip sistemi üzerinden, anlık olarak 'nerede oldukları, hangi güzergahı izledikleri, hangi noktalarda hız limitlerini aştıkları, ne kadar mesafe kat ettikleri, tanımlı çalışma bölgeleri içinde kalıp kalmadıkları, belirlenen güzergahlara uyup uymadıkları' açısından, bir merkezden, seferde bulunduğu sürece izleniyor.
 
Büyükşehir Belediyesi EGO Genel Müdürlüğü Ulaşım Daire Başkanlığı bünyesinde oluşturulan Filo Takip Sistemi ile uydu görüntüleri ve sayısal haritalar üzerinden takip edilen otobüslerin anlık takibi sonucu verimliliğin arttığını dile getiren yetkililer, uygulamanın olumlu sonuçlarını vurguluyorlar. Elektronik izleme ile 'Durakta durmadı', “İki otobüs arka arkaya geldi”, “Çok hızlı gitti” gibi şikayetlerin de anında tespit edilebildiğini kaydeden yetkililer, EGO Cepte uygulamasına da zemin hazırlayan sistem ile duraklar arası mesafe takibinin rahatlıkla yapıldığını dile getiriyorlar.
 
YOLCU DURAKTA KALMAYACAK
 
Sürücü hatalarını azaltan ve tek bir merkezden kontrolü sağlayan Filo Takip Sistemi sayesinde yeni bir uygulamanın da denemelerini yaptıklarını kaydeden yetkililer, şu bilgileri verdiler: “Örneğin, A durağına ulaştığında yolcu alma kapasitesi dolduğu için duramayan otobüsün sürücüsü GPS sayesinde merkeze bir sinyal gönderecek. Sinyali alan bölge müdürlüğü, yoğun saatlerde yeni bir aracı hemen sefere verecek. Otobüs, hızlıca ilerleyerek, bir önceki aracın pas geçtiği A durağından itibaren yolcu toplamaya başlayacak. Özellikle Sincan, Eryaman gibi uzun mesafeli hatlarda bu sistemin hizmet kalitesini artıracağına inanıyoruz.”
 
Yeni hizmete giren körüklü tüm otobüslerde güvenlik kameralarının da bulunduğunu dile getiren yetkililer, “Eski araçlarımıza da kamera takmaya başladık. Şu anda 320 aracımız kameralarla izlenebiliyor. Kameralar da hem yolcu güvenliği hem de takip açısından hizmet kalitesini yükseltiyor” diye konuştular.

CİHAN