Egzoz gazı psikolojiyi bozuyor

Dünyanın çeşitli şehirlerinde farklı araştırma gruplarınca yapılan çalışmalar, yüksek oranda egzoz gazına maruz kalan çocukların zeka testlerinde çıkan skorların, diğer çocukların skorlarına göre daha düşük olduğunu ortaya koyuyor.

Egzoz gazı psikolojiyi bozuyor
04 Aralık 2011 Pazar 12:06 tarihinde eklendi.

 

Toplum Sağlığı Araştırma ve Geliştirme Merkezi (TOSAGEM) Başkanı Prof. Dr. Nazmi Zengin, "Dünyanın çeşitli şehirlerinde farklı araştırma gruplarınca yapılan çalışmalar, yüksek oranda egzoz gazına maruz kalan çocukların zeka testlerinde çıkan skorların, diğer çocukların skorlarına göre daha düşük olduğunu ortaya koyuyor" dedi. 
 
Prof. Dr. Nazmi Zengin, trafikte yoğun egzoz gazına maruz kalmanın, bir çok hastalığın ortaya çıkmasında ana etken olduğunu söyledi.
 
Günümüz koşullarında bir aracın 1970'li yıllardaki bir araca göre 10 kat daha az kirlilik ürettiğini ancak araç sayısının sürekli arttığını ifade eden Zengin, trafiğin yoğunlaştığı belli saatlerde oluşan egzoz gazı salınımının, sağlık risklerini beraberinde getirdiğini belirtti.
 
Egzoz gazını 30 dakika solumakla bile insan beyninin davranış, kişilik ve karar vermeyle ilgili bölgelerinde, elektriksel faaliyetlerin yoğunlaştığını tespit ettiklerini vurgulayan Zengin, şunları kaydetti:
 
"Yüksek miktarda egzoz gazı salınan bir şehirde, 90 gün yaşamak yaşlılarda genlerin davranışını değiştiriyor, hafıza ve mantık sorunlarını ortaya çıkarıyor. Bu kişiler zihinsel açıdan yaşıtlarına göre 5 yıl daha fazla yaşlanmakta. Yine yaşlılarda Alzheimer hastalığı riski artmakta, Parkinson hastalığının olumsuz etkileri ise hızlanmaktadır. Dünyanın çeşitli şehirlerinde farklı araştırma gruplarınca yapılan çalışmalar, yüksek oranda egzoz gazına maruz kalan çocukların zeka testlerinde çıkan skorların, diğer çocukların skorlarına göre daha düşük olduğunu ortaya koyuyor."
 
Egzoz gazı anne karnındaki çocuğun zekasını etkiliyor
 
Anne karnında egzoz gazına maruz kalan çocukların 3 yaşına geldiklerinde, zihinsel kapasitelerinin daha yavaş geliştiğinin bariz biçimde fark edildiğine dikkati çeken Zengin, "Bu çocuklar 5 yaşına geldiklerinde yapılan IQ testlerinde yaşıtlarına göre 4 puan daha geride kalıyorlar. Çocuk 7 yaşına geldiğinde ise depresyon ve dikkat bozukluğu gelişiyor. Aradaki 4 puanlık fark, küçük gibi görünse de araştırmalar bunun daha sonra eğitim üzerinde olumsuz etkilerinin olduğunu söylüyor" diye konuştu.
 
Egzoz gazlarının, yolun yakın çevresinin çok daha ötesinde de etkili olduğunu anlatan Zengin, trafiği hızlandıracak basit önlemlerle egzoz gazlarına bağlı toplum sağlığı sorunlarının önemli ölçüde azaltılabileceğini sözlerine ekledi.