''Eko Kent Projesi umarım siyasi nedenlerle geri gönderilmemiştir.''

Bursa Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Büyükşehir Belediye Meclisi'nde 9 ay bekledikten sonra geri gönderilen Eko-Kent planı ile ilgili olarak, siyasi neden aramak istemediğini belirterek, "Her şeyin sonu değil. Biz belediye meclisimizden aynı planı geçirip tekrar Büyükşehir’e göndereceğiz. Çünkü bu plana inanıyoruz. Biz kentimizin geleceğini düşünüyoruz." dedi.

14 Şubat 2014 Cuma 13:50 tarihinde eklendi.

Nilüfer Belediyesi tarafından 2012 yılında plan ihalesi yapılan Eko-Kent projesinin Büyükşehir Belediye Meclisi'nde 9 ay bekledikten sonra Nilüfer Belediyesi'ne geri gönderilmesine Belediye Başkanı Başkan Mustafa Bozbey, düzenlediği basın toplantısı ile tepki gösterdi. Bozbey, Eko-Kent projesinin sadece Bursa için değil, tüm Türkiye için önemli olduğunu belirtti.

Nilüfer’in batısında bin hektarlık alanda yapılması planlanan Eko Kent projesi hakkında bilgi veren Bozbey, "Bu kapsamda söz konusu alanın yaklaşık 435 hektarlık bölümünde Kayapa Toplu Konut Alanı Uygulama İmar Planı bulunmasına rağmen topografyaya uymayan ve Eko-Kent niteliği taşımayan bu bölgenin planlama çalışmasına dahil edilmesi öngörüldü. Söz konusu bölgenin imar planı yaklaşık 16 yıl önce yapılmıştı. Ama maalesef planın işlemediğini gördük. Sadece 10-15 parselin ruhsat aldığını gördük. Planlama çalışmasında, sürdürülebilir kalkınma ve kent kavramı göz önünde bulundurularak, Bursa kent merkeziyle entegre, yüksek alt yapı, çevre standartlarına sahip, kendi içinde merkezi olan kentsel projelerin uygulanmasında, kişi refahını artıran, istihdam oluşturan güçlü bir erişilebilirliğin sağlandığı yeni bir kent ve komşuluk kültürünün oluştuğu yaşama alanları oluşturulması amaçlandı" dedi.

BURSA İÇİN BÜYÜK BİR KAYIP

Eko-Kent projesinin 25 Ocak 2012 tarihinde plan ihalesi yapılarak 3 Nisan 2013 tarihinde Büyükşehir Belediyesi'ne gönderildiğini hatırlatan Bozbey, “Eko- Kent projesi 9 aydır hiçbir açıklama yapılmaksızın, Bursa Büyükşehir Belediyesi'nde onay için bekletildikten sonra, planın herhangi bir teknik gerekçe gösterilmeden son meclis toplantısında ‘mevzuat çerçevesinde yeniden değerlendirilmesi’ için Belediyemize geri gönderildi.” şeklinde konuştu.

Planın her aşamasının Büyükşehir Belediyesi, meslek odaları, UÜ, Nilüfer Kent Konseyi ile birlikte paylaşıldığını bildiren Başkan Bozbey, “Aynı zamanda Nilüfer Eko-Kent planı, kent içinde değil, ulusal ve uluslararası platformlarda belediyemiz tarafından sunulmuştur. Neden bekletildi? Dar kapsamlı plan anlayışını aşan, gelecek vizyonuna sahip plan olduğunu biliyoruz. Bilimsel verilere dayanmayan iade kararını ifade etmeden sadece 'iade ediyoruz' demesini, Nilüfer ve Bursa halkı olarak, o bölgedeki yatırımcılar olarak, Bursalılar adına gerçekten büyük bir kayıptır." şeklinde konuştu.


SİYASİ MAKSATLA İADE EDİLDİĞİNİ DÜŞÜNMEK İSTİYORUM


"Bunun siyasi bir maksatla iade edildiğini düşünmek istemiyorum" diyen Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, "Biz hiçbir olaya siyasi bakmıyoruz. Siyasi olarak gönderilmişse vay hallerine. Biz konuya teknik olarak bakıyoruz. Böyle bir konuşmaların ve bir sözlerin de ifade edildiğini duymaktayız. Orası gelişen Bursa’nın gelecekte örnek gösterilecek bir alanı olacakken, kentin gelişmesi konusunda birçok sözler söyleyen Büyükşehir Belediyesi'nin bu tasarrufunu geri göndererek kullanması çok manidardır. Bu olay, mutlak suretle kamuoyu tarafından sorgulanmalıdır. Seçim döneminde daha iyi sorgulanacağını düşünüyorum. Bu kentin geleceğini önünü tıkayanları, vatandaşımız 30 Mart tarihinde cevabını verir" diye konuştu.

Planı olduğu gibi tekrar Büyükşehir Belediyesi meclisine göndereceklerini anlatan Başkan Mustafa Bozbey, "Yıllardır, uydu kent konuşuyoruz. Marka kent diyoruz. Marka kent böyle olur. Her şeyin sonu değil. Biz belediye meclisimizden aynı planı geçirip tekrar Büyükşehir Belediyesi'ne göndereceğiz. Çünkü bu plana inanıyoruz.” şeklinde sözlerini tamamladı.
 


CİHAN