Ekşi Sözlük'ten özgürlük çağrısı!

Son günlerde internet yasaklarıyla başı dertte olan Ekşi Sözlük, sansüre karşı tepkisini yayınladığı deklarasyonla ortaya koydu.

Ekşi Sözlükten özgürlük çağrısı!
15 Mayıs 2011 Pazar 13:28 tarihinde eklendi, 1.529 kez okundu.

 

Ekşi Sözlük'ün 15 Mayıs için verdiği basın deklarasyonu 
 
temel hak ve özgürlükler engellenemez
 
1. internet kullanıcılarının ifade özgürlüğü ve bilgiye erişim hakkı engellenemez.
 
güvenli internet filtreleme uygulaması kaldırılmalıdır
 
2. bilgi teknolojileri ve iletişim kurumu, 22.02.2011 gün ve 2011/dk-10/91 sayılı düzenleyici işlemi yasal dayanaktan yoksundur. yasal dayanağı olmayan işlem btk’ya yasalarda öngörülmeyen bir yetki vermektedir. aynı zamanda düzenleyici işlem anayasa ve uluslararası sözleşmelerle korunan temel hak ve özgürlükleri doğrudan kısıtlamaktadır. uluslararası kuruluşlar tarafından açık ve filtresiz internet erişimi temel bir insan hakkı olarak görülmeye başlanırken, filtreli internet türkiye’de “standartlaştırılmaya” çalışılmaktadır.
 
3. btk başkanı’nın standart profilin mevcut profil olduğu, isteyenin filtrelemenin dışında kalabileceğine ilişkin açıklamaları doğru değildir. hali hazırda standart profil diye bir kavram olmadığı gibi filtreleme de söz konusu değildir. yeni gelen mekanizma ile filtreleme sistemi dışında kalmak mümkün olmayacaktır. yetkililer gerçekten samimi iseler filtreleme olmayan bir alternatifi internet kullanıcılarına sunmak zorundadırlar.
 
4. filtreleme sistemi ile izleme yapılmayacağına dair açıklamalar da güven vermekten uzaktır. şüphesiz filtreleme sistemi ile her bir kullanıcının tek tek izleneceği iddia edilmemektedir. ancak herkes filtreleme sistemine tabi olduğunda potansiyel olarak tüm kullanıcıların idarenin uygun gördüğü zamanda izlenmesinin yolu açılmış olacaktır. devletin insanların evlerini izlemeye hakkı olmadığı gibi internetini de izlemeye hakkı olmamalıdır. 
 
5. 22 ağustos 2011 tarihinde yürürlüğe girecek olan btk filtreleme uygulaması kullanıcılar tarafından öngörülebilir değildir, keyfidir, ve yapısal olarak bir kontrol ve sansür mekanizmasıdır. filtreleme sistemi çerçevesindeki profillerden hangi sitelere erişim engelleneceği konusundaki kriterler kullanıcılara bildirilmemiştir. filtreleme listelerinin oluşturulması için tam yetki btk tarafından yine btk’ya verilmiştir. halihazırda uygulamada bulunan 5651 sayılı yasanın yol açtığı aşırı engellemenin ötesinde şimdi btk tamamen keyfi tercihlerle yüzbinlerce internet sitesini ulaşılamaz hale getirecektir. hukuka aykırı, ölçüsüz ve keyfi idari işlem demokratik hukuk devletinde kabul edilemez.
 
6. türkiye’nin üyesi olmaya çalıştığı avrupa birliği, üyesi olduğu avrupa konseyi ve agit’e üye devletler içinde kullanılması zorunlu benzer bir devlet politikası bulunmamaktadır. avrupa konseyi bakanlar komitesi kamu otoritelerinin genel engelleme ya da filtreleme önlemleriyle, kamu bilgilerine erişimi ve internette sınır tanımayan diğer iletişimi kesintiye uğratmamaları gerektiğinin altını önemle çizmiştir, ve devletin ön denetimine dayalı bu ve benzeri uygulamalar kesinlikle kınanmalıdır ifadelerini kullanmıştır.
 
7. daha önce erişim engelleme kararlarında olduğu gibi yetkililer hukuken gerekçelendiremedikleri kararlarını ilgisiz ülke örneklerini kullanarak meşrulaştırmaya çalışmaktadırlar. neden seçildiği anlaşılmayan bu ülke politikalarının aktarımında da kasıtlı saptırmalar yapılmaktadır. israrla başkalarının hayatlarına müdahale etme isteğinde bulunan idari yetkililerin meşruiyetlerini dünyadaki olumsuz örneklerde araması kabul edilemez. 
 
çocukların zararlı içerikten korunması için öngörülen devlet politikası yetişkinleri etkilememelidir
 
8. gerek avrupa birliği gerekse türkiye’nin de üyesi olduğu avrupa komisyonu çocuklar gibi zarar görmesi mümkün grupları korumak için yasal önlemler almaktansa öz-denetim yollarına gidilmesini teşvik etmektedir. bu bağlamda, yine her iki örgüt de çocukların erişimi için uygun olmadığı düşünülen ve hukuka uygun içeriğe yetişkin kullanıcıların ulaşmasını engellemeyecek önlemler alınmasının önemini vurgulamıştır. bu nedenle, üye ülkeler ev ve okul bilgisayarları ile internet kafelerde filtre programlarının kullanılmasını teşvik etmeli ama devlet düzeyinde ülke çapında zorunlu filtreleme girişimlerinden her ihtimalde kaçınmalıdır. eğer filtre kullanımı aileler tarafından gerekli görülüyorsa, bu kullanım bireyler tarafından kendi kişisel bilgisayarları üzerinde gerçekleştirilmelidir.
 
açık, şeffaf ve katılımcı politikalar geliştirilmelidir
 
9. tib’in ısrarlı taleplere rağmen erişime engellenen sitelerle ilgili istatistikleri açıklamaması, idarenin şeffaflıktan uzak ve keyfi tercihleri politikasını belirleme konusunda ana yöntem olarak seçtiğini ortaya koymaktadır. hükümet, mevcut politikası ve uygulamaları yerine çocukları gerçekten zararlı internet içeriğinden korumak için yeni bir politikayı katılımcı bir şekilde geniş kamuoyu desteği (sivil toplum, akademi, ve özel sektör) ile geliştirmelidir. ancak bu yeni yapılanma, çoğunluğun ahlaki değerlerini diğerlerine dayatacağı bir çalışma olmamalıdır. bu açıdan, btk başkanı’nın filtreyi meşrulaştırmak için kullandığı “anadolu’nun ücra köşelerinden mütedeyyin insanların şikâyetini görmezden gelemeyiz” ifadesi kabul edilemez. idarenin tüm türkiye’ye anadolu’nun muhafazakar değerlerini dayatma gibi bir görevi ve yetkisi yoktur. internet düzenlemesine ilişkin yeni politika, ifade özgürlüğüne ve yetişkinlerin her türlü internet içeriğine erişim ve tüketim haklarına saygı temelinde geliştirilmelidir. bu ilkeleri içeren yeni politika, şeffaf, açık, katılımcı ve çoğulcu bir yöntemle belirlenmeli ve hayata geçirilmelidir.