Ekşisözlük’e Fazıl Say davası

Müzisyen Say’a yazdığı tweet’lerden dolayı dini değerleri aşağılama davası açan Ali Emre Bukağılı’nın şikâyeti üzerine ekşisözlük’ün sahibi Sedat Kapanoğlu ile birlikte 39 yazar da aynı gerekçeyle yargılanacak

Ekşisözlüke Fazıl Say davası
08 Ağustos 2013 Perşembe 09:04 tarihinde eklendi.
Ünlü müzisyen Fazıl Say’a sosyal paylaşım sitesi Twitter’daki paylaşımlarından dolayı “Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağıladığı” suçlamasıyla dava açan Ali Emre Bukağılı’nın aynı gerekçeyle şikâyetçi olduğu ‘Ekşisözlük’ün sahibi Sedat Kapanoğlu ile sözlüğün 39 yazarı da 1 yıla kadar hapis istemiyle yargılanacak.

Bukağılı’nın şikâyeti ile 2010 yılında başlatılan soruşturmanın geçtiğimiz günlerde tamamlandı. İstanbul 32. Sulh Ceza Mahkemesi’nce kabul edilen 18 sayfalık iddianamede, ‘ekşisözlük’ yazarlarının şikâyete konu olan yorumlarına yer verildi. ‘Ekşisözlük’ sitesinin sahibi Sedat Kapanoğlu ve 39 yazarın “Halkın bir kesminin benimsediği dini değeleri alenen aşağılama” suçlamasıyla yargılanmasının talep edildiği iddianamede şu ifadelere yer verildi: “Şüphelilerin yazmış oldukları yazıların ulusal ve uluslararası yasalarla korunan düşünce ve ifade özgürlüğü çerçevesinde açıklanmış bir eleştiriden ziyade, insan ilişkilerinin gelişmesine yarayan kamusal tartışmaya hiçbir katkıda bulunmayan ve yer yüzünde yaşayan insanların büyük çoğunluğunun mensubu oldukları 3 büyük dinin ortak değerleri olan Allah, peygamber, cennet, cehennem, Kuran, İncil, gibi kavramlara yönelik hisleri nedensiz yere incitecek şekilde dini değeleri aşağılamak kastıyla yazıldıkları anlaşılmıştır.”
 
Bu dava ile adı tekrar gündeme gelen Bukağılı’nın “Dinin değerleri aşağılama” gerekçesiyle açtığı dava dosyalarının ise sadece  Say ve Ekşisözlük’le kısıtlı olmadığı, şikâyet sayısının bir hayli kabarık olduğu ortaya çıktı.
 
‘Etkilendiğim yazar Oktar’
Say’ın tweet’lerinde “dini değerleri aşağıladığından” şikayetçi olan ve “Say otistik olabilir, araştırılsın” iddiasıyla gündeme gelen Bukağılı, bunun yanısıra Nedim Gürsel’in kitabı “Allah’ın Kızları”, Burak Özdemir’in kitapları “Peygamber Çocuklar” ile “Tanrı’nın Doğum Günü”, Richard Dawkins’in “Tanrı Yanılgısı” kitabı ile Metis Yayınları’nın ‘Ajanda 2010 -İllallah’ından da şikâyetçi olmuştu. Say’ın 10 ay hapis cezasına çarptırılmasına neden olan davaya gerekçe şikâyette bulunan Bukağılı, bir  röportajda “Eserlerinden ve fikirlerinden en etkilendiğim yazar Adnan Oktar’dır. Kendisi çalışmalarıyla Darwinizmi ve materyalist felsefeyi tam susturacak bir tarzda çökertmiştir. Bugün böyle bir yazarın ülkemizden çıkması ülkemiz adına gurur vericidir.(...) En etkilendiğim yazar kesin ve net olarak Harun Yahya. Çünkü bol delil kullanıyor, üslubu çok samimi, eserlerinde özlü, delile dayalı bir anlatım mevcut” demişti.  Bukağılı “dini değerleri aşağılama” gerekçesiyle  ateizm.org sitesi ve  Facebook’a da davası açılmasını sağlamıştı.