Ekşisözlük'te ‘ekşi’ tartışma

Ekşisözlük’te dine hakaret ettiği iddia edilen Ahmet M.S.’ye gösterilen tepki boyut kazandı. Taraf yazarı Mehmet Baransu, ‘ekşisözlük kapatılsın’ kampanyası başlattı. Kampanya sanal alemi ikiye böldü. Ekşisözlük, Baransu’ya öfke kustu

Ekşisözlükte ekşi tartışma
22 Kasım 2011 Salı 08:25 tarihinde eklendi.

 

Taraf gazetesi yazarı Mehmet Baransu Twitter’da, Ekşisözlük’ün din karşıtı bir site olduğunu Allah ve peygamber gibi kutsal değerlere küfredildiği için “Ekşi sözlük kapatılsın” adı altında bir kampanya başlattı.

Baransu ve destekçilerini kampanyayı başlatma nedeni ise geçtiğimiz günlerde Ekşisözlük yazarlarından Ahmet M.S.’ye “dini değerleri alenen aşağılama” iddiasıyla 1.5 yıla kadar hapis talebiyle dava açılmasıydı. Ahmet M.S “din saçmalığı” başlıklı ‘entry’sinde kendi fikirlerini dile getirdiğini savunmuştu. Ancak Twitter’da daha sonuçlanmamış bu dava örnek gösterilerek Baransu ve destekçileri tarafondan Ekşisözlüğün kapatılmasının istendiği bir kampanya başlatıldı. 
 
Çığ gibi büyüdü 
 
Baransu Twitter’da “Bu millet ekşisözlükün pisliği karşısında ayağa kalkmayacaksa yazıklar olsun. Kimse de ben müslümanım demesin. Dinimle kimse alay edemez. Allahıma ve peygamberime küfrediliyorsa demokrat olmak falan umrumda değil. Demokrat değilim bu rezillik karşısında. Demokratlık batsın” diyerek Ekşisözlüğün kapatılması gerektiğini, bu nedenle savcılığa gidip suç duyurusunda bulunacağını belirtti ve takipçilerini de suç duyurusunda bulunmaya çağırdı. Bunun üzerine Taraf yazarı Emre Uslu Twitter’da “Eksi Cöplükle ilgili bir kampanya baslatıyorum: ‘Ekşisözlüğe Reklam Yok’ Eksi sözlüğe reklam veremek Hz. Peygambere hakarete para vermektir” diyerek Baransu’ya destek verdi. 
 
Reklamverene çağrı
 
Uslu, “Demokratik tepkimi koyuyorum. Eksi Sözlük kapatılmasın. Hakaretleri kaldırana kadar reklam verenlere cağrı yapıp vermeyin diyorum” yazdı. Uslu, Ekşi Sözlük’e reklam veren büyük şirketlerin de adını vererek “Doğan Holding ve MNG holdinge cağrı: Pegamberimize hakaretlere son verene kadar Ekşi Sözlük sitesine verdiğiniz desteği çekin lütfen” dedi. Baransu ve Uslu’nun Ekşi Sözlük karşıtı kampanyalarına bir destek de Haber Türk yazarı Nihal Bengisu Karaca’dan geldi. Karaca Twitter’da konuyla ilgili şu yorumu yaptı: “Hz. Muhammed’e hakaret etmeyi düşünce özgürlüğü ile açıklayan sözlük kazmalarına ifade özgürlüğünden yararlanıp Allah belanızı versin diyorum”
 
Karşı kampanya
 
Tüm bunlar yaşanırken bir grupta sosyal medyada “Ekşi Sözlüğe dokunma” kampanyası başlatıldı. Kampanya’nın en popüler tweeti ise “İsteyen Ekşi Sözlük’ü kapatabilir. Sağ üstte tuşu var” oldu. Buna cevap yine Uslu’dan geldi: “‘İsteyen Eksi sözlüğü kapatabilir sağ üstte tuş var’ demek ‘Anana sövüyorum istemiyorsan kulağını kapat duyma’ demektir.” 
 
Taraf ‘taraf’ değil
 
Bu arada Baransu ve Uslu’nun yazarı olduğu Taraf gazetesi internet sitesinden yaptığı açıklamada “Taraf Gazetesi’nin “Ekşi Sözlük kapatılsın” kampanyasıyla hiçbir ilgisi yoktur. Taraf’ın böyle bir şeyden yana olması da mümkün değil!” dendi.
 
Ekşi Sözlük tepkili
 
Ekşi Sözlük ise Kurumsal İletişim Direktörü Emre Boztepe aracılığıyla yazılı açıklama yaptı: “İletişim kanallarımızdan da duyurduğumuz gibi, tartışma bir yazarın kendi hakkında yazılan bir yazıyı sildirmek istemesi üzerine çıktı. Bahsi geçen şahıs, hukuksal olarak sakınca barındırmayan içeriği kaldıramayacağımızı kendisine bildirmemizin ardından önce Twitter üzerinden, daha sonra telefonla Ekşi Sözlük ve Ekşi Sözlük ortaklarını tehdit etmeye başladı. Tehditlerini ciddiye almayarak söz konusu içerikleri kaldırmamamız üzerine malumunuz olan bir kaç arkadaşıyla birlik olarak kutsal değerleri kullanarak gündemdeki karalama kampanyasını başlattı. Bu nedenlerle, kişisel çıkarları doğrultusunda gerçek dışı ithamlarda bulunarak, Ekşi Sözlük’e ve yazarlarına hakaret edip, tehditler gönderen söz konusu şahıslarla yargı aracılığıyla mücadele edeceğiz.”

Vatan Gazetesi