Ekvador'da yanardağ alarmı

Ekvador'daki, Tungurahua Yanardağı'nın, geçen hafta faaliyete geçmesinin ardından civar bölgelerde yaşayan 110 ailenin güvenlik nedeniyle tahliye edildiği bildirildi.

Ekvadorda yanardağ alarmı
22 Ağustos 2012 Çarşamba 11:44 tarihinde eklendi.

 

Kül, lav ve erimiş kaya püskürtmeye başlayan yanardağdan fışkıran buhar ve kül bulutu kümesinin yüksekliğinin 4 kilometreye eriştiğini belirten yetkililer, bu durumun, orta ölçekten şiddetli ölçeğe doğru giden bir yanardağ patlamasının özelliklerini taşıdığına dikkati çekti.
 
Çevredeki birçok köyün kül yağmuru altında kaldığını kaydeden Ekvador Jeofizik Enstitüsü Basın Sözcüsü Mercedes Taipe, bunun bölgedeki tarımcılık sektörüne getirdiği maddi zarar konusunda henüz bir hesaplama yapılmadığını söyledi.
 
Başkent Quito'nun 135 kilometre güneydoğusunda, Amazon Bölgesi'nde yer alan 5 bin metreyi aşkın yüksekliğe sahip Tungurahua Yanardağı, 1999 yılından beri aktif durumda bulunuyor.
 
Tungurahua Yanardağı'nda 2006 yılının Temmuz ve Ağustos aylarında meydana gelen volkanik patlamalar, 4 kişinin ölümüne, 2 kişinin kaybolmasına ve binlerce kişinin bölgeden tahliye edilmesine yol açmıştı.