"El ele verin çözün bu sorunu"

BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, İzmir’den çözüm sürecine yönelik önemli mesajlar verdi.

El ele verin çözün bu sorunu
01 Eylül 2013 Pazar 20:43 tarihinde eklendi.

Sorunun bir an önce çözülmesini isteyen Sakık, “Siz ‘Dün askerler bu işin önünde engel diyordunuz’ kendinize göre bir dizayn yaptınız. İki gün önce 30 Ağustos resepsiyonunda vardım. Bütün askerler oradaydı. Onbaşısından çavuşuna, generaline kadar hepsi size topuk selamı verdi. Buyurun asker de emrinizde, o zaman çözün bu sorunu, asker siyaset dünyası el ele verin çözün bu sorunu.” dedi.

İzmir’de 1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla BDP, SDP, ÖDP, TKP, İHD ve KESK gibi siyasi parti, sendika ve sivil toplum örgütleri bir araya geldi. Basmane Meydanı’nda toplanan gruplar, ‘Ülkede, Ortadoğu’da, Dünyada Barış’ pankartı arkasında çeşitli sloganlar atarak Gazi Bulvarı’nı trafiğe kapatarak Konak Meydanı’na yürüdü. İzmir’deki 1 Mayıs etkinliğine BDP Muş Millletvekili Sırrı Sakık da katıldı.

Gruba hitap eden Sakık, “Kendi ülkenizde barışı çözün, dünyada çözün halklar kardeşçe yaşasın ve birlik olsun. Ne yazık ki, bizim ülkemizin siyasi aktörleri kendi ülkelerindeki barışı görmez, Ortadoğu’da barışa soyunurlar. İlk önce kendi ülkenizde barışı inşa edeceksiniz.” dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından barış sürecinde akil insanlardan oluşan komisyonların oluşturulduğunu ve Türkiye’nin dört bir tarafına gönderildiğini hatırlatan Sakık, “Size çağrımızdır, giden komisyonların önerilerini önemsedik. Barış için atılan her adımı destekledik ve büyütmeye çalıştık. Size barış komisyonunun, akil insanların sunduğu o raporları hayata geçirin. Onları geçirirseniz bu sorun çözülür, ama siz samimi değilsiniz. Hala bir projeniz yok.

Hala sunacağınız yol haritanız yok. Hala ‘gerilla yüzde 25 civarında bu topraklardan çekildi.’ diyorsunuz. Gerilla her zaman önünde ve arkasında duracağı sözleri verir. Barış masasında oturduğunda A, B projesi yoktur. Gerilla silahları susturdu, 9 aydır Türk, Kürt çocukları ölmüyor. Kan gözyaşı tabut yok. Bundan daha kutsal bir şey olabilir mi?

Biz onun için sayıların 20 -30 civarında değerlendirilmesini çok ahlaki bulmuyoruz.” diye konuştu. Sakık, Türkiye’nin bütünlüğü içerisinde, herkesin eşitçe, özgürce kendisini ifade ettiği, dili, kimliği kültürü ile yaşayacağı bir Türkiye aradıklarını sözlerine ekledi.


CİHAN