El Haşimi'nin yargılanmasına Mayıs'ta başlanacak

Irak Yüksek Yargı Konseyi, Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık El Haşimi'nin yargılanmasına 3 Mayıs'ta başlanacağını duyurdu.

El Haşiminin yargılanmasına Mayısta başlanacak
21 Şubat 2012 Salı 14:09 tarihinde eklendi, 1.687 kez okundu.

Yüksek Yargı Konseyi Sözcüsü Abdülsettar Bayrakdar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Yüksek Yargı Konseyine bağlı Soruşturma Heyetinin Haşimi davasını Dicle nehrinin batısında bulunan Bağdat'ın El Karh bölümündeki Merkezi Ağır Ceza Mahkemesi'ne havale ettiğini ve Tarık El Haşimi ile damadının yargılanmasına 3 Mayıs'ta başlanacağını söyledi.
    
Bayrakdar, "Haşimi ve damadı Ahmed Kahtan'ın 3 Mayıs'ta yapılacak duruşmada hazır bulunmaları için kendilerine bir celp gönderdik. Haşimi ve diğer sanık duruşmaya gelmezse gıyabında yargılama süreci devam edecektir. Bugünkü gazetelerde Haşimi ve Ahmed Kahtan'ın yargılanmasına 3 Mayıs'ta başlanacağına dair ilan verdik. Haşimi ve diğer sanık, Terörle Mücadele Kanunu'nun 4. maddesi uyarınca yargılanacaktır. 3 suçtan yargılanmasına başlanacak Haşimi hakkında ne tür hüküm verileceği konusunda yorum yapmak mümkün değil. Bu mahkemenin işi" dedi.
    
Haşimi'nin, davanın Kerkük'e taşınması için yaptığı talebe olumsuz bir cevap verilmesi halinde davayı uluslararası toplumun tüm boyutlarına taşıyacağı açıklamasının hatırlatılması üzerine Bayrakdar, bir sanığın taleplerini mahkemenin üzerinde tutulmasının dünyanın hiçbir yerinde görülmediğini, Ceza Usul Mahkeme Kanunu gereğince Bağdat'ta yargılanacağını kaydetti.
    
Bu arada Haşimi, dün yaptığı basın açıklamasında, davasının Kerkük'e taşınması konusunda Yüksek Yargı Konseyi'nin olumsuz cevap vermesi halinde davasını tüm boyutlarıyla uluslararası topluma taşıyacağı belirterek, yargının adil olduğu zaman mahkemeye çıkacağını söylemişti.
    
Haşimi dünkü konuşmasında, "Yüksek Yargı Konseyi Sözcülüğünden yapılan açıklamalar gerçek dışıdır. Konseye bağlı soruşturma heyeti, benim korumalarıma, aralarında bombalı araba saldırıları, roket fırlatma, Iraklı ve İranlı ziyaretçilere saldırı düzenleme gibi 150 suç isnat etmiştir. Irak'ta davalar yıllardır açıklığa kavuşturulamazken nasıl oldu da korumalarıma isnat edilen 150 dava rekor sayılacak kısa bir sürede açıklığa kavuşturulabildi- Irak Yüksek Yargı Konseyi, yönetimi elinde tutanları memnun etmek için tarafsızlığından, mesleki değerlerinden vazgeçti. Bu, Irak yargısının namını kurban edecektir" ifadelerini kullanmıştı.
    
Irak Yüksek Yargı Konseyi, El Haşimi'nin tutuklanan bazı korumalarının verdikleri ifadelerde, şiddet eylemlerini El Haşimi'nin direktifleri doğrultusunda yaptıklarını dile getirmesinden sonra 19 Aralık'ta El Haşimi ve beraberindeki 14 kişi hakkında Anayasanın terörle ilgili 4. maddesi uyarınca tutuklama kararı almıştı. Haşimi, hakkında tutuklama kararının verildiği tarihten bu yana Irak'ın kuzeyinde yaşıyor. Haşimi, avukatları aracılığıyla 5 Aralık'ta Yüksek Yargı Konseyi'ne yaptığı müracaatta, davanın Bağdat dışına, özellikle Kerkük şehrine taşınmasını ve yanında çalışıp da tutuklanan şahısların Adalet Bakanlığı'na bağlı tutukevlerine sevk edilmesini talep etmişti.
    
Irak Yüksek Yargı Konseyi sözcüsü Hakim Abdülsettar Bayrakdar, 15 Ocak'ta yaptığı açıklamada, Haşimi'nin davanın Kerkük'e taşınması için Temyiz Mahkemesine yaptığı başvurunun mahkemeye bağlı, 19 uzman hakimden oluşan Genel Heyet tarafından ele alındığını, davanın Kerkük yerine Bağdat'ta görülmesine karar verildiğini belirtmişti.