El Nasır Suriye için devreye girdi

BM Genel Kurul Başkanı Nasır Abdülaziz El Nasır, Suriye'deki krizle ilgili devreye girerek BM İnsan Hakları Yüksek Temsilcisi Navi Pillay'i, Genel Kurul'da konuşma yapmak üzere davet etti.

El Nasır Suriye için devreye girdi
10 Şubat 2012 Cuma 22:23 tarihinde eklendi, 1.277 kez okundu.

BM Sözcüsü Nihal Saad tarafından verilen bilgiye göre, BM Genel Kurul Başkanı El Nasır, Genel Kurul'a üye 193 ülkenin BM Daimi Temsilciliklerine mektup göndererek 13 Şubat'ta Genel Kurul'da resmi bir toplantı düzenlemeye niyeti olduğunu ve toplantıya Suriye'deki insan hakları durumuyla ilgili bilgi vermek üzere BM İnsan Hakları Yüksek Temsilcisi Navi Pillay'i davet ettiğini bildirdi 
    
BM kuralları gereği Genel Kurul Başkanı'nın resmi toplantı düzenlemesi için BM'ye üye 193 ülkenin onayı gerekiyor. Toplantının başlangıcında El Nasır'ın bu izni almak için Genel Kurul üyelerine sözlü olarak sorması gerekecek. El Nasır ancak bu izni aldıktan sonra Navi Pillay, Kurul'un resmi toplantısında konuşma yapabilecek. Toplantının yapılmasına itiraz eden ülke olursa bu konuda oylamaya da gidilebilir. 
    
Bu arada BM kulislerinde, BM Güvenlik Konseyi'nde geçen Cumartesi günü Rusya ve Çin'in vetosu nedeniyle, Suriye'de şiddetin durmasına yönelik Arap Birliği barış planını destekleyen karar tasarısının kabul edilememesinin ardından Arap ülkelerinin benzer bir karar tasarısını bu kez Genel Kurul'dan geçirmek üzere hazırlıklarını sürdürdükleri konuşuluyor. 
    
BM Genel Kurul karar tasarılarının oylamasında 193 üye ülkenin hiçbirinin veto hakkı bulunmuyor. Genel Kurul kararlarının BMGK kararlarının aksine bağlayıcılığı bulunmuyor, ancak tavsiye niteliğinde olan bu kararlar uluslararası toplumun görüşlerini yansıtması açısından önemli bulunuyor. 
    
Genel Kurul'un 66. dönem başkanlığını yürüten El Nasır, Katar'ın eski BM Daimi Temsilcisi olarak uzun yıllar görev yapan bir diplomat. Katar, Suriye'deki krizin giderilmesine yönelik diplomatik çaba gösteren Arap Birliği içinde son derece aktif davranıyor. BMGK'nın geçen haftasonundaki Suriye oylamasından önce düzenlenen toplantısına Katar'ın Başbakanı Şeyh Hamad Bin Kasim Bin Cebr El Thani de katılmış ve Suriye'deki ''ölüm makinasının artık durması gerektiğini'' söylemişti.