Elektrik ve doğalgaza büyük zam

Enerji Bakanı Taner Yıldız, elektrik ve doğalgaza önümüzdeki aydan itibaren yüzde 9 zam yapılacağını açıkladı.

Elektrik ve doğalgaza büyük zam
30 Eylül 2014 Salı 10:36 tarihinde eklendi.
Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, elektrik ve doğalgaza Ekim, Kasım Aralık aylarını kapsamak kaydı ile yüzde 9’luk bir fiyat artışına gidildiğini bildirdi.
 
Bakan Yıldız, Enerji Şartı Genel Sekreteri Urban Rusnak ile bakanlıkta yaptığı görüşmenin ardından düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin, “Dolar paritesinin yükselmesi ile enerjiye zam olacak mı ?” sorusu üzerine Yıldız, enerji maliyetlerinin çok fazla arttığını belirterek, doların 2,28 TL’yi bulduğunu hatırlattı. Doların değerinin artmasının önemli bir dezavantaj olduğunu vurgulayan Yıldız, Türkiye’nin 24 aydan bu yana herhangi bir fiyat artışına gitmediğini belirtti. Yıldız, bu kaybı yerli kaynaklarla telafi etmeye çalıştıklarını ifade ederek, “Ancak bu sene su rejimlerindeki düzensizlikler ve yağış azlığı bizi bunları dengeleyemeyecek noktaya getiriyor. Hem elektrik ve hem doğal gazda önümüzdeki aylardan başlamak kaydı ile Ekim, Kasım Aralık aylarını kapsamak kaydı ile yüzde 9’luk bir fiyat artışına gidiyoruz.” dedi.
 
Yıldız, HES’ lerde yağış azlığından dolayı üretilmeyen enerjinin farkının 3 milyar TL olduğunu ifade etti. Türkiye’nin elektrik üretiminde yüzde 25 su kaynaklarından faydalanırken, bu gün yüzde 16, 17, 18 seviyelerinde karşılandığını. Aradaki farkın ise ithal kaynaklarla telafi edildiğini sözlerine ekledi.