Elektrikli otomobil kimler için uygun?

Bilim ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, ÖTV'den elektrikli otomobile kadar pek çok konunun değerlendirmesini yaptı.

Elektrikli otomobil kimler için uygun?
28 Ekim 2011 Cuma 10:03 tarihinde eklendi.

 

Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) artışını değerlendirirken “Sigarayı bırak, alkolü az iç, lüks arabaya binme’... Yani ÖTV’nin artırılmasını özetleyen cümle bunlardır” diyen Bilim ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, haksız rekabet olarak algılanan hafif ticari araçlardaki artışa da değindi. 
 
Bloomberg HT’de katıldığı programda, hafif ticari araçların ÖTV’sinde de yüzde 50’lik bir artış olduğunu, yüzde 10 iken yüzde 15’e çıkartıldığını vurgulayan Ergün şöyle konuştu: “Hafif ticari araçlarla ilgili bu artış, cari açığın azaltılmasıyla ilgili bir konu değildi. Hafif ticari araçlarla, binek araçlar arasındaki vergi farkını biraz azaltmaya dönük bir adımdı.
 
‘ELEKTRİKLİ ARAÇTA GEÇ KALMADIK’ 
 
Yani bu adımtamolarak bu işe yararmı onu tartışmak lazım belki. Türkiye hafif ticari araç üretiminde bir üs konumuna gelmiştir. Belki bu alan bir daha gözden geçirilebilir, geçirilmesinde fayda var. Yani arzu edilen neticeyi sağlayıp sağlamayacağına bakılarak bu konunun gözden geçirilmesimümkün olabilir. Ama bizimhafif ticari araç veya diğer 1600 cc’nin altındaki araçlarla ilgili yeni bir ÖTV artışı şu anda gündemimizde yok.’’
 
Nihat Ergün, elektrikmotorlu araçlara ilişkin de değerlendirmelerde bulunarak, elektrik motorlu araçların yeni dönemde otomotiv sektörünün odaklandığı alanlardan biri olduğunu söyledi. Türkiye’nin de elektrikmotorlu araçlar konusunda geç kalmadığını, bu konuda dünyada alınacak çok mesafe bulunduğunu, herkesin yolun başında olduğunu anlattı. Ergün, Oyak Renault Fabrikaları’nda Fluence’in elektrik motorlusunun üretilmeye başlandığını, bugün yarın piyasaya verilmeye başlanacağını dile getirdi. “Hatta biz de teşvik olsun diye bakanlık olarak 5 tane sipariş verdik. Ankara içerisindeki hizmetlerde bu araçları kullanacağız’’ diye konuştu.
 
GÜNDE 200 KM'DEN FAZLA YOL GİTMEYENLER İÇİN... 
 
Ergün, pilin ömrü, şarj süresi, bir pille gidilecek kilometre gibi hususların elektrikli araçta henüz tüketiciyi tam olarak tatmin etmediğine işaret ederek “Günde 200 kilometreden fazla yol gitmeyen kişiler için elektrikli otomobiller son derece ucuz” dedi.
 
"TÜRKİYE'DE KAÇ TANE SAAB GÖRÜYORSUNUZ?"
 
Bakan Ergün, Türkiye’de sıfırdan yerli marka otomobil üretmek yerine zor durumda olan yabancı markaların satın alınması yoluyla yerli marka oluşturulması hakkında da, şunları söyledi: ‘’Bu marka dünyada tutmuş bir marka değil ki Saab, ne tutmuş, yani Saab’ın dünyadaki potansiyeli nedir? Türkiye’de kaç tane Saab görüyorsunuz? Gördünüz mü? Yani bin tane var mı Türkiye’de Saab marka otomobil? Dolayısıyla, İsveç’te markalaşmasını, dünya çapında markalaşmasını oluşturamamış bir markanın satın alınmasının bize çok büyük bir katkısı olacağını ben şahsen düşünmüyorum.”

Habertürk