Elektrikli otomobil masada kaldı

Çukurova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Otomotiv Mühendisliği Bölümü'nün hazırladığı iki kişilik elektrikli otomobil projesinin girişimci olmaması nedeniyle masada kaldığı bildirildi.

Elektrikli otomobil masada kaldı
01 Eylül 2011 Perşembe 13:07 tarihinde eklendi, 1.193 kez okundu.

 

Otomotiv Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Kadir Aydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, iki kişilik elektrikli otomobil projesinin bir yıllık araştırmanın sonucunda ortaya çıktığını söyledi. 
 
Adana'nın en işlek kavşaklarında yaz-kış bir yıl boyunca araçlar ve içindeki yolcu sayılarını araştırdıklarını dile getiren Aydın, "Şehir içi kullanımda araçların yüzde 86'sında bir ya da iki kişi bulunuyor. Yüzde 14'ü ise 3 ve daha fazla yolcu taşıyor. Araştırmamız şehir içi kullanımda iki kişilik araçların ideal olduğunu gösterdi. 4 kişilik araçlara şehir içi kullanımda gerek olmadığını düşünüyoruz" diye konuştu.
 
Bu amaçla hazırladıkları yerli otomobil projesinde destek bulamadıkları için üretime geçemediklerini anlatan Aydın, "Aracın 10 milyon dolar kalıp masrafı bulunuyor. 100 milyon dolar daha harcandığında Adana'da yıllık 25-30 bin adet bir üretim gerçekleştirebiliriz. Henüz bir girişimci bulamadık. Bulursak projemizi ücretsiz sunacağız" dedi.
 
ELEKTRİKLİ OTOMOBİL TEŞVİK EDİLMELİ
Aydın, elektrikli otomobilin vergiler hariç 12 bin liradan satılabileceğini ifade ederek, şunları kaydetti:
 
"Bu aracı bir kez şarj ettikten sonra 3 gün kullanmak mümkün. Elektrikli araçların şehir içi kullanımda yakıt ekonomisi ve enerji tüketimi çok az. Bir kez şarj edildiğinde şehir içinde 130 kilometre yol katedebilir. Bugün elektrikli motorların verimi yüzde 92. 
 
Benzin ve dizelle çalışan otomobiller 10 yıl içinde kullanımdan kalkmaya başlayacak. Karayollarında elektrikli ve hibrit otomobillerin sayısı çok artacak. Sektör tamamen alternatif araçlara yönelecek. Türkiye'de elektrikli ve hibrit araçlar teşvik edilmeli. Elektrikli motorlar Türkiye'de üretiliyor. Ayrıca akü teknolojisini üretip yurt dışına satıyoruz. Elektrik kontrol ve güç ünitesi üretiyoruz. Kaporta gövde ve boya sıkıntımız yok. Elektrikli otomobil yaparsak yüzde 100 yerli yapabiliriz."