Elektronik sigaraya yasak geliyor

Sigarayı bırakmak isteyenlerin ilgi gösterdiği, Sağlık Bakanlığı'nın sağlıklı olmadığını açıklamasına rağmen satışı izinsiz devam eden elektronik sigaraya yasak geliyor.

Elektronik sigaraya yasak geliyor
27 Mart 2013 Çarşamba 11:01 tarihinde eklendi, 1.302 kez okundu.

 

 
Sağlık Bakanlığı, sigarayı bırakmak isteyenler arasında gittikçe yaygınlaşan elektronik sigarayla ilgili önemli düzenlemeler yapıyor.
 
Zaman'dan İlyas Koç'un haberine göre Bakanlık yetkililerinden edinilen bilgilere göre söz konusu ürünün ithalatı ve satışı eczaneler dâhil her yerde yasaklanacak. Ürünün reklamları durdurulacak. Yasa dışı yollardan ürünü ithal eden ve satanlara yönelik cezalar artırılacak. Böylelikle elektronik sigara için ruhsat başvurusu yapılamayacak. Daha önce 2008 yılında yapılan düzenleme ile zorlaştırılan ruhsatlandırma süreci ise tamamen kaldırılacak.
 
Sigarayı bırakmak için kullanılan elektronik sigaranın ruhsatsız satılması yasaklanmıştı. Bu yasağa uyulmaması üzerine ürünün, ithalat ve satışı tamamen yasaklanıyor. Sağlık Bakanlığı, reklamlarını da durdurduğu aletin, sigara özelliği taşıdığını söylüyor.
 
İTHALATI YASAKLANACAK 
 
Sağlık Bakanlığı, sigarayı bırakmak isteyenler arasında gittikçe yaygınlaşan elektronik sigaranın tamamen yasaklanmasına ilişkin önemli düzenlemeler yapıyor. Bakanlık yetkililerinden edinilen bilgilere göre söz konusu ürünün ithalatı ve satışı eczaneler dâhil her yerde yasaklanacak. Daha önce 2008 yılında yapılan düzenleme ile zorlaştırılan ruhsatlandırma süreci ise tamamen kaldırılacak. Böylelikle elektronik sigara için ruhsat başvurusu yapılamayacak.
 
Sağlık Bakanlığı 2008 yılında yaptığı düzenleme ile elektronik sigaranın ruhsatlandırma sürecini zorlaştırmıştı. Buna göre ürün, içermiş olduğu nikotin maddesi nedeniyle nikotin kartuşları ‘tıbbi ürün’ olarak, aktif maddeyi vücuda verme aracı olan cihazlar ise ‘tıbbi cihaz’ olarak tanımlandı. Böylelikle iki ayrı birimden ruhsat alınması zorunluluğu getirildi. Son adımda ise Türkiye Halk Sağlığı Kurumu’ndan onay alınması şart koşuldu. Bakanlığın yaptığı bu düzenlemeden sonra beş yıl içinde hiçbir firma legal olarak ruhsat başvurusunda bulunmadı. 
 
Ancak elektronik sigaranın başta eczaneler olmak üzere birçok yerde satışının kolayca yapılıyor olması ve ürüne rağbetin gittikçe artması bakanlığı harekete geçirdi. Bakanlık, ruhsatlandırma dâhil ürünün ithalat ve satışını tamamen yasaklayacak. Ürünün reklamları durdurulacak. Yasa dışı yollardan ürünü ithal eden ve satışını yapanlara yönelik cezalar artırılacak. Konuyla ilgili olarak Tütün ve Alkol Düzenleme Kurulu’ndan (TAPDK) görüş isteyen bakanlık, elektronik sigaranın içimsel ve şekilsel olarak sigaranın özelliklerini taşıyan bir ürün olduğu cevabını aldı. TAPDK, ayrıca “elektronik sigaraların kartuşlarında tütün alkaloiti bulunması nedeniyle söz konusu ürünlerin ‘tütün ve tütün mamulleri’ kapsamında değerlendirilmesi gerektiği, bu nedenle bu ürünlerin reklamlarının ilgili mevzuat hükümlerince yapılamayacağı" yönünde görüş bildirdi. Birçok ülkede tıbbi cihaz olarak ruhsatlandırılan elektronik sigaranın, Brezilya, Singapur, Tayland ve Avustralya gibi ülkelerde ithalatı ve satışı tamamen yasak.