Emek Sineması için güzel haber

Emek Sineması için güzel bir haber İKSV'den geldi. Yönetim Kurulu Başkanı Eczacıbaşı, ''Biz İKSV olarak çözümün bir parçası olalım, bir öneri geliştirelim. Bize 6 ay gibi bir süre verilsin. Emek’in nasıl yaşatılacağı konusunda bir öneri getirelim'' diye konuştu.

Emek Sineması için güzel haber
22 Aralık 2011 Perşembe 11:32 tarihinde eklendi.

 

İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın (İKSV) 2012 Haziran’ında kuruluşunun 40. yılını kutlaması öncesinde, Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı ve Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Kocabıyık bir basın buluşması düzenlediler.

Eczacıbaşı, vakfın 2011 yılı içindeki etkinlikleriyle ilgili olarak bilgi verdikten sonra, Emek Sineması konusunda İKSV olarak yeni bir proje ortaya koymak istediklerini söyledi.
 
Emek’le ilgili tartışmalar ve yorumların basında yoğunlukla yer aldığını ve bu sürecin vakfı da yakından ilgilendirdiğini vurgulayan Eczacıbaşı, “Aslında, bu konuda bir diyalog platformu sağlamaya çalışmakla vakit geçirdik. Emek’in niçin yıkılmak istendiğini, yerine ne yapılması istendiğini anlamaya çalıştık. Bu projeyi oluşturacakların ve uygulayacak olanların kamuoyuna şeffaf bir biçimde bilgi aktarmaları için olanak sağlamaya, platform oluşturmaya çalıştık ama ne yazık ki bu konuda başarılı olamadık” dedi.
 
Eczacıbaşı şunları söyledi: "Bugün sahip olduğumuz bilgi düzeyiyle, projenin (Emek Sineması'nın yıkımını öngören proje) bu şekilde yapılmasının kültür sanat yaşamımıza bir katkısı olacağına inanmıyoruz. Peki bu süreç nasıl işletilebilirdi? Açık diyalog oluşturularak. Bu projenin, ayrıntılarıyla hepimize açıklanması, gerekçelerinin belirtilmesi, yapıcı eleştirilerin ortaya konması, bu eleştirilerin yapıcı bir tavır içerisinde değerlendirilmesi, bu eleştirilerde önemli noktalar varsa ve projede değişiklik yapılmasına ilişkin öneriler varsa, bunların dikkate alınması şeklinde olabilirdi.
 
PROJE ÖNERİSİ
Diyoruz ki, biz İKSV olarak bu çözümün bir parçası olalım, biz bir öneri geliştirelim. Bize 6 ay gibi bir süre verilsin. Emek Sineması’nın nasıl bir projeyle kültür-sanat dünyasına katkıda bulunabilecek ve Beyoğlu’nun dokusuna uyum sağlayacak biçimde korunabileceğini, bunun nasıl bir finansman ve projeyle hayata geçirileceğini araştıralım, ortaya bir öneri koyalım. Emek’in nasıl yaşatılacağı konusunda bir öneri getirelim. Kamuoyu büyük bir duyarlılık oluşturdu. İstanbul’un bu sorununa katkıda bulunmak isteyenlerin katkılarını değerlendirerek uygulanabilir bir çözüm oluşturabileceğimize inanıyoruz.
 
YAPILAN AÇIKLAMALAR YETERLİ DEĞİL
Emek Sineması ile ilgili Kültür Bakanı Sayın Ertuğrul Günay'ın 'Emek yıkılmayacak' açıklamaları bizi son derece sevindirdi. Kendisini bu süreç içerisinde yanımızda görmek son derece önemli. Yıkılmayacak denmesini ‘yıkılmayacak’ anlamında yorumlamak istiyorum” dedi. Emek Sineması’nın yapısının en üst katına kopyalanması, eski haliyle korunamayacağı anlamına gelir. Kastedilen nedir, bilmiyorum. Projesini görmedim, bilmiyoruz. Yapılan açıklamalar yeterli değil. Bu bilgiler açıklanmalı.
 
AKM'NİN BOŞLUĞU HİSSEDİLİYOR
"Kültür dünyasının bir başka sorunlu yapısı AKM. Bakan Günay'ın, bizi sevindiren bir açıklaması oldu, 'Ben bu konuyu Bakanlığımız'ın imkanlarıyla çözeceğim' dedi. AKM'nin yeri doldurulamıyor. Dünyanın en önemli kültür sanat merkezlerinden biri haline gelen İstanbul'da, AKM'nin boşluğu çok acı bir şekilde hissediliyor. Dünya çapında etkinlikler düzenlerken, mekan sorununun bize getirdiği kısıtlamaların acısını çok fena halde çekiyoruz."

NTV