Emek Sineması üst kata taşınıyor

Emek Sineması'nda projenin mimari Fatih Kesgün, Emek Sineması'nın kapılarını basın mensuplarına açtı.

Emek Sineması üst kata taşınıyor
17 Ocak 2012 Salı 20:50 tarihinde eklendi.

 

Tartışmalara neden olan Cercle D'oirent ve Emek Sineması projesini üstlenen Kamer İnşaat yetkilileri ve projenin mimari Fatih Kesgün, Emek Sineması'nın kapılarını basın mensuplarına açtı. Emek Sineması salonundan hiçbir parçanın sökülmediğini, her bir metrekaresinin rölevesinin yapıldığını belirterek Emek Sineması'nın yıkılmayacağını birebir haliyle projede üst kata taşınacağını tekrarladı. Kesgün, "Proje tamamlandığında Emek Sineması'nda şu an dokunduğunuz duvarlara dokunacak, şu an durduğunuz tavanın altında oturacaksınız" dedi.
 
Projenin Cercle D'orient (Serkıldoryan) binası, Melek Apartmanı ve İsketinj Apartmanı olmak üzere üç ayrı noktada gerçekleştirileceğini hatırlatan Mimar Fatih Kesgün, geziye de İstiklal Caddesi'ne en uzun cephesi olan 1884 Mimar Alexandre Vallaury yapımı Cercle D'Orient binasından başladı. Binanın pasaj girişine sonradan yapılan küçük dükkanların zamanla yapıya izinsiz müdahalelerde bulunduğunu belirten Kesgün, taşıyıcı duvarların yıkılmış olduğunu söyledi. Bu dükkanların binanın ilk yapıldığı günlerdeki haline dönüştürüleceğini belirten Kesgün, binanın süslemelerinden yer döşemesine kadar en özgün haliyle plan şeması değiştirilmeden korunacağını belirtti. Kesgün, Cercle D'Orient binasının otel yapılmasının sözkonusu olmadığını, salonların ofis veya toplantı salonları olarak kullanılabileceğini kaydetti.
 
1974 yılında çıkan yangından etkilenen ve kullanılmaz hale gelen Cercle D'Orient, aradan geçen 38 yıla rağmen yangının izlerini taşıyor. 40 yıllık zaman zarfında el değmediği ve kaderine terkedildiği açıkça görülen bina projeye göre olduğu gibi korunacak.
 
Projenin koruma kurulu tarafından 45 gün boyunca en ince ayrıntısına kadar değerlendirildiğini söyleyen Kesgün, İsketinj Apartmanı'nın da mimari özellikleri nedeniyle kurul kararıyla olduğu gibi korunacağını söyledi.
 
Kompleks içinde yer alan Melek Apartmanı'nın cephesinin ve merdiven kovasının aynen korunacağını ancak binanın iç kısmının yıkılarak projeye dahil edileceğini söyleyen Kesgün, şöyle konuştu:
 
CEPHE DÜZENİ BOZULMUŞ
"Emek Sineması, özgün bir mekan değil. Bu sinemayı yapabilmek için binanın taşıyıcı duvarları yıkılmış, mevcut döşeme sistemi bilimsellikle uzaktan yakından ilgisi olmayan bir yöntemle oluşturulmuş. Cephe düzeni bozularak emek sinemasına giriş yapmışlar. Defalarca tadilat görmüş. Emek Sineması'nı arkada kalan diğer mekanlarla beraber kullanım sağlanabilmesi için üst katlara taşınması gerektiğine karar verdik. Ama bu bir firmanın, bir mimarın inisiyatifine bırakılmış bir süreç değil. Proje kurul tarafından değişikliğe de uğratıldı. Artık 'Emek Sineması yıkılıyor, yıkılmıyor' yerine artık 'Emek Sineması salonumuz aynı kotta mı kalsın, üst kota mı taşınsın' konusunu tartışıyoruz. Yıkım sözkonusu değil. Salonu nasıl bir yöntemle nakil edeceğimizi ortaya koyduk. Şu an dokunduğunuz duvara proje bittiğinde dokunamazsanız o zaman ben suç işleyen bir mimar olurum."
 
GELİR KAMUYA AKACAK
Fuayenin ve salonun günümüz standartlarına da uymadığını hatırlatan Kesgün, AVM olacağı eleştirilerine de "Yüzdelik dilime göre projenin yaklaşık 7 bin 500 metrekarelik kısmı sinemalar için ayrılmış durumda. Bir alışveriş merkezi düşünün. Hangi AVM'nin yüzde 40'ı sinemalara ayrılmıştır. Bu bir yaşatma, birlikte yaşam senaryosunun ve daha sonra da hiçbir vakfa veya kuruma ihtiyaç duymadan kendi gelirleriyle bakımını onarımını sürdürebileceği gelire sahip olmasıdır. Bu gelir proje nezdinde süresi tamamlandığında bütünüyle kamu mülkiyetine kalacaktır ve bu gelir kamuya akacaktır" diye konuştu.
 
Kesgün, şu anda inşaat ruhsatı alımı için herhangi bir engelleri olmadığını belirterek, kiracı tahliye işlemleri tamamlandıktan sonra ruhsat buşvurusunda bulunacaklarını belirtti.

Habertürk