Emekliler ile müfettişlerin eylemi çakıştı

Balıkesir'de kendilerine de banka promosyonu ödenmesini isteyen emeklilerle, maaş farklılığının ortadan kaldırılmasını isteyen eğitim müfettişlerinin eylemi çakıştı.

14 Kasım 2014 Cuma 19:56 tarihinde eklendi, 1.762 kez okundu.
Her iki grup da sıkıntılarıyla ilgili dilekçeleri bakanlık ve kurumlara göndermek için Balıkesir PTT Binası'nda biraraya geldi.
 
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'na (KESK) bağlı Emekli-Sen Balıkesir Şubesi üyesi bir grup, Balıkesir PTT Binası önünde eylem yaptı. Şube Başkanı Psikiyatr Dr. Bekir Ceylan, basın açıklamasında bankalar tarafından çalışanlara verilen promosyonların emeklilere de verilmesi gerektiğini söyledi. Anayasanın 10'uncu maddesinin çiğnendiğini hatırlatan Ceylan, "Bilindiği gibi, bankalar çalışanların maaş ödemelerine karşılık promosyonlar vermektedir.

Aynı bankalar, sayıları 11 milyon civarında olan emeklilere promosyon vermeyerek anayasanın eşitlik ilkesine aykırı bir uygulama içindedirler. Kurumumuzun bağlı bulunduğu Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, zaman zaman emeklilere promosyon verilmesi için bankalarla görüşmeler yapılacak açıklamaları yaptıysa da, bugüne kadar herhangi bir gelişme olmamıştır. Halbuki, kamu çalışanlarına promosyon verilmesindeki farklı uygulamalara son vermek üzere, 2007 yılında, Başbakanlık tarafından genelge çıkarılmıştı.

Bir kamu kurumu olan SGK, anayasal ve yasal mevzuatın yanı sıra, hükümetin çıkardığı genelgelere uymakla yükümlüdür. Dolayısıyla kurumumuzun bahsi geçen genelge için de yükümlülüğü vardır. Bu yükümlülük gereğince kurumun, bankalarla yapmış olduğu protokollerle, emeklilere promosyon verilmesine ilişkin madde koydurmak zorunluluğu vardır. Zira çalışan veya emekli her yurttaş, geçmişte veya bugün sarfettiği emeğin karşılığı maaş almaya hak kazanan kişidir. Bu ortak özelliklerden dolayı kamu yönetiminin iş ve işlemlerinde onlara eşit uygulama yapmasını gerektirir. Nitekim anayasanın 10. maddesi bu eşitliği hüküm altına almıştır" dedi.
 
Basın açıklaması sırasında emekliler sık sık 'Promosyon hakkımız Söke söke alırız' diye slogan attı. Emekli-Sen üyeleri eylem sonrası 30 dilekçeyi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile Sosyal Güvenlik Kurumu'na gönderdi.
 
TEM-SEN ÜYELERİ MAAŞ FARKINDAN ŞİKAYETÇİ
 
Bu sırada PTT Şubesi'ne Tüm Eğitimciler ve Eğitim Müfettişleri Sendikası (TÜM-SEN) Balıkesir il Temsilcisi Hacıbili Araz ve üyeler de gelerek Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'ya, maaşlarındaki farklılığın kaldırılması için dilekçe gönderdi. Araz, burada yaptığı açıklamada, "6528 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile Milli Eğitim Bakanlığı'nda istihdam edilen, bakanlık denetçileri ile eğitim denetmenleri 'maarif müfettişi' unvanı adı altında birleştirilerek görev tanımlarındaki ayrılık kaldırıldı.

Mevcut yasal düzenleme ve fiili duruma göre, görev unvanı, hizmet sınıfı, görev alanı, yetki ve sorumlulukları, ek göstergeleri aynı olan maarif müfettişlerinin özlük haklarında ciddi farklılıklar söz konusudur. Maarif müfettişleri arasında 1500 liradan fazla maaş farkı bulunmaktadır. Bu durum eşit işe eşit ücret ile hakkaniyet ilkesine uygun değildir. Bu durumu belirten dilekçelerimizi Milli Eğitim Bakanımız Nabi Avcı'ya gönderiyoruz ve farklılığın ortadan kalkmasını istiyoruz" diye konuştu.
 
Hem emekller hem müfettişler, bağlı bulundukları bakanlıklara dilekçelerini iadeli taahhütlü olarak gönderdi.

DHA