Emine Erdoğan'ı ağlatan tören

Kaddafi’nin iktidar kutlamalarına katılan Türk heyeti üst düzeyde ilgi gördü. Kaddafi’nin eşi Safiye Farkaş’ın refakat ettiği Erdoğan, Libya kahramanını anlatan görüntüleri izlerken gözyaşlarını tutamadı

03 Eylül 2009 Perşembe 10:50 tarihinde eklendi.

 

Libya lideri Muammer Kaddafi’nin 1 Eylül 1969’da kansız bir darbeyle iktidara gelişinin 40. yıldönümü kutlamaları nedeniyle Trablus’ta önceki gece düzenlenen gösterilerde Türk heyeti üst düzeyde ilgi gördü.

Trablus’ta askeri törenle karşılanan Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Bülent Arınç, eşi Münevver Arınç ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, önceki gece geç saatlere kadar süren görkemli kutlamaları şeref tribününden izlediler.

Arınç, şeref tribününde İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) Genel Sekreteri Prof. Ekmeleddin İhsanoğlu ile birlikte otururken, Emine Erdoğan ve Münevver Arınç ise töreni Kaddafi’nin eşi Safiye Farkaş ve kızı Ayşe Kaddafi ile birlikte izledi. Safiye Farkaş, Erdoğan’a iftar yemeğine gidiş geliş esnasında bizzat refakat etti.

Arınç ve Erdoğan’ın şeref tribününde Kaddafi’yle tokalaşmalarının ardından, Libya liderinin sağ yanında duran Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez ile el sıkışmaları da gecenin ilgiyle izlenen görüntüleri arasındaydı.

Yeşil Meydan’da yapılan kutlama töreninde, 17 ülkeden askeri bandolar, İtalyan akrobasi jetleri, tanklar, füze taşıyan zırhlı araçlar, ülkenin 6 bin yıllık tarihini anlatan bir dans şovu yer aldı. Tören, ülke tarihinin özellikle son 40 yıllık dönemini özetleyen bir belgeselin dev ekrandan izlenmesi ve havai fişek gösterileriyle noktalandı. Emine Erdoğan, İtalyan sömürgecilere karşı direnişi yüzünden idam edilen ve Libya’nın en önemli milli kahramanı sayılan Ömer El Muhtar’la ilgili görüntüleri izlerken gözyaşlarını tutamadı.
Belgeseldeki görüntüler arasında, 270 kişinin öldüğü Lockerbie saldırısı hükümlüsü Abdülbaset El Megrahi’nin İskoçya’daki cezaevinden sağlık sorunları yüzünden serbest bırakılmasının ardından Libya’ya geliş anı da yer aldı. El Megrahi’nin Libya’da kahraman gibi karşılanması Batılı ülkelerin tepkisini çekmiş, bu yüzden bu ülkeler Kaddafi’nin 40. yıl kutlamalarında düşük seviyede temsil edilme kararı almıştı.

milliyet