En büyük havaalanı gelecek, köyler gidecek!

İstanbul’a 3. havalimanı için planlanan proje ortaya çıktı. 92 bin dönüm arazide 6 pist ve bir ana terminal binası olacak havalimanı için ilk kazma 2014’te vurulacak.

En büyük havaalanı gelecek, köyler gidecek!
07 Kasım 2012 Çarşamba 09:26 tarihinde eklendi, 3.000 kez okundu.

150 milyon yolcu kapasiteli havaalanı dünyanın en büyüğü olacak. Ancak Yeniköy ve Tayakadın köyleri tamamen, Akpınar ile İhsaniye’nin yarısı kamulaştırılacak. Bölgenin yüzde 85’inin orman olması da çevrecileri ayaklandırdı

 
İstanbul’a yapılacak 3. havalimanının projesi netleşmeye başladı. İstanbul’un kuzeyinde Karadeniz kıyısında yapılacak yeni havalimanı, Arnavutköy İlçesi’ne bağlı Yeniköy, Tayakadın, Akpınar ve İhsaniye köylerinin arazisinde yer alacak.
 
Havalimanının toplam proje alanı 91 milyon 666 bin metrekareyi kapsayacak. İki etapta gerçekleştirilecek proje alanının yüzde 85’i orman, yüzde 15’i ise şahıs arazisi. Havalimanın 1. etabında 1’i kargo uçakları için olan 4 pist, ana terminal binası ve diğer alt yapı üniteleri bulunacak. İlk etabın proje alanı 63 milyon 59 bin metrekare olacak. Havaalanının ikinci etabı da batı kısmında yer alacak ve 28 bin dönümlük alanı kapsayacak. Bu alanda 2 pist ve altyapı üniteleri yer alacak. Havalimanındaki pistlerin uzunlyuğu 3 bin 800 metre ve genişliği 300 metre olarak planlandı.
 
Projede inşaat işleri ve kamulaştırma 2014’te başlayacak. Havalimanı tam kapasite ile faaliyete geçtiğinde yılda 150 milyon yolcunun taşınması hedefleniyor.
 
Havalimanında iç ve dış hat binaları ile idari bina, güvenlik yapıları, kule, otopark, yangın-kaza tesisleri, akaryakıt tesisleri, yer hizmetleri tesisleri ve alt yapı tesisleri bulunacak. 3. havalimanı 6.7 milyar TL’ye mal olacak.
 
ÇED raporu krizi
 
Ancak havalimanı için daha kazma vurulmadan tartışmalar başladı. Gündeme çevre ve kamulaştırılacak köyler oturdu.
 
Arnavutköy ve Eyüp İlçeleri’nde Ulaştırma, Deniz ve Habercilik Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü tarafından yapılması ve işletilmesi planlanan ‘İstanbul Bölgesi 3. Havalimanı Projesi’ için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Halkın Katılımı Toplantısı dün Tayakadın İlköğretim Okulu’nda yapıldı.
 
Toplantıya çevresel etkilerden çok köylülerin kamulaştırma tartışması damga vurdu. Planlanan proje alanında Yeniköy ve Tayakadın köylerinin neredeyse tamamının, Akpınar ve İhsaniye köylerinin bir kısmının kamulaştırılacağının öngörülmesi gergin tartışmalara neden oldu. Yeniköy’de yaşayan Seval Soyel, “Talih kuşu kondu diyorlar, bizde hissedelim. Bu topraklar 1924 mübadelesinde buraya gelen mübadillere Atatürk tarafından verildi. Kamulaştırma yapılacaksa neden bize sorulmuyor?” dedi.
 
Tayakadın Köyü’nden Ömer Çetinkaya “Hangi zemin etüdü yapılarak Karadeniz kıyısına karar verildi. Ormanlar yok olacak, köyler kalkacak. Halbuki Kayaşehir’de askeriyenin kocaman boş arazisi var. Şimdi tapular el değiştirecek. Burası hukuk devleti, herkes yargıya gider” diye tepki gösterdi.

Vatan Gazetesi