En çok erkek Türkiye’de ölüyor

Türkiye, Dünya Tütün Atlası’nda yüzde 38 oranıyla erkekler arasında sigaraya bağlı ölümlerin en çok görüldüğü ülke olarak gösterildi

En çok erkek Türkiyede ölüyor
29 Nisan 2012 Pazar 10:10 tarihinde eklendi, 1.116 kez okundu.

 

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Tütün Kullanımı ile Mücadele Programı Türkiye Sorumlusu Dr. Toker Ergüder, Singapur’da geçen ay düzenlenen tütüne karşı mücadele toplantısında açıklanan Dünya Tütün Atlası ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.
 
Akciğer kanserinin nedeni
Dünya Tütün Atlası’na göre geçen yıl dünyada sigara kullanımına bağlı 6 milyon kişinin hayatını kaybettiğini belirten Ergüder, bunların yüzde 80’inin düşük ya da orta gelirli ülkelerde görüldüğünü söyledi. Dünya Tütün Atlası’nda sigara kullanımının kalp krizi ve inmenin en büyük nedeni olarak gösterildiğini belirten Ergüder, sigaranın erkeklerde akciğer kanserinden ölümlerin yüzde 80, kadınlarda yüzde 50’sinden sorumlu tutulduğuna dikkati çekti.
 
Dünya Tütün Atlası’nda, sigara kullanımının erkeklerde tüm ölümlerin yüzde 15’inden, kadınlarda ise yüzde 7’sinden fazlasına sebep olduğunun belirtildiğini vurgulayan Ergüder, söz konusu atlasta, Türkiye’nin yüzde 38 ile erkekler arasında sigaraya bağlı ölümlerin en çok görüldüğü ülke olarak yer aldığını bildirdi.