En eski radyo tamircisi

MUĞLA'nın yeni kurulan ilçesi Menteşe'de 45 yıldır radyo tamirciliği yapan 59 yaşındaki Mustafa Bektaş, gelişen teknolojiye ve zorluklara rağmen ayakta kalma mücadelesi veriyor.

En eski radyo tamircisi
16 Nisan 2014 Çarşamba 10:37 tarihinde eklendi, 1.268 kez okundu.
Menteşe'nin tarihi Arasta Çarşısı'nda, 14 yaşından bu yana radyo tamirciliği yapan Mustafa Bektaş, kendisinin kentte son temsilci olduğunu ve gençlerin ilgisizliğinden dolayı mesleğin son günlerini yaşadığını söyledi. 1970'li yıllarda üç mesleğin geçerli olduğunu anlatan Bektaş, bunların saatçilik, sarraflık ve radyoculuk olduğunu belirtti. Eskiden tahsilin çok önemli olmadığının altını çizen Bektaş, zanaat sahibi olmanın toplumda saygınlık sağladığını belirtip, "Şimdi teknoloji aldı başını gitti. CD çalar, DVD ve müzik setleri radyoların yerini aldı. Zaten bunları bana getirseler de anlamam. Buraya radyocu olarak geldim, benden başka da radyocu yok" dedi.
 
Değişen teknoloji nedeniyle radyo tamirciliğinin geleceğinin olmadığını vurgulayan Bektaş, hiçbir maddi kaygı gözetmeksizin mesleğini yaşattığını ve sonuna kadar da yaşatacağını belirterek, "Radyo tamirciliğinin manevi bir değeri olduğuna inanıyorum. Bu nedenle yaşadığım sürece radyo tamirciliği mesleğini sürdüreceğim. Aylarca siftah yapmadan dükkanı kapadığım, para kazanamadığım günler oldu. Ancak yılmadım ve dükkanımı her sabah açmaya devam ettim. Bugünde böyle oldu, yarın da böyle olacak" diye konuştu. 
 
Radyo tamirciliğine 1969 yılında çırak olarak başladığını anlatan Bektaş, mesleğin inceliklerinin kitapta yazmadığını, ustası tamir yaparken göz hırsızlığı yaptığını, geri kalanını da zamanla hallettiğini söyledi. Bektaş, "Zaten belli arızaları vardır radyoların, yıllar geçtikçe benzer arızalar gelir. Çözüm bulmak daha da kolaylaşır. Bizim zamanımızda radyo çok popülerdi. Ülke hakkında olup biten her şey radyodan takip edilir, tüm bilgiler radyo sayesinde öğrenilirdi. Allah'a şükür daha gözlerim sağlam. 1977 yılından bu yana aynı mekanda, şadırvandayım. 1973 yılından bu yana da vergi mükellefiyim. Şimdi bana devlet, 'Emekli oldun ama çalışıyorsun' diyor ve emekli maaşımın yüzde 10'unu kesiyor. İşte bu nedenle komşularım yok olup gittiler. Semerciler, demirciler, nalbantlar gibi biz de kaybolan mesleklerin arasına girecek gibi görünüyoruz. Yaylada eski çınar ağaçları vardır. Birini kesersen adamı içeri atarlar. Bizim kolumuz kanadımız kesiliyor ama kurtaran yok" dedi.

DHA