En iyi liste kavga çıkardı

Ünlü müzik sitesi Pitchfork son 15 yılın en iyi albümlerini seçti. Ancak ABD basını utanç verici olarak tanımladığı listeye eleştiri yağdırdı.

En iyi liste kavga çıkardı
24 Ağustos 2012 Cuma 09:56 tarihinde eklendi.

 

Bağımsız ‘indie’ müzik sevenlerin başvuru kaynağı ünlü Amerikan müzik sitesi Pitchfork, okuyucu oylarıyla oluşturulan bir liste yayınladı. Indie müzik alanında büyük etki sahibi olan Pitchfork, okuyucularından 15. yıllarını kutlamaları dolayısıyla son 15 yılın en iyi albümlerini seçmelerini istedi. Soruşturmaya yüzde 88’i erkek olmak üzere yaklaşık 28 bin okuyucu katıldı. Listeden çıkan sonuç, Pitchfork takipçisi indie müzik sevenlerin gözdesinin tartışmasız olarak Radiohead olduğunu kanıtlıyor.
 
‘Utanç verici’
Ancak liste ABD’li yayın organlarında tepki topladı, hatta online aktüalite dergisi Slate tarafından ‘skandal’ ve ‘utanç verici’ olarak tanımlandı.

Slate yazarı Jody Rosen, ‘Pitchforkyan’ olarak tanımladığı listeyi, estetik, coğrafi ve ırki açılardan muhafazakar ve dar görüşlü olarak tanımladı: “İlk 40 gerçekten korkutucu. Afro Amerika sadece Kayne West’le temsil buluyor. County müzik yok. Metal yok. Reggie nerede? ABD dışında dünya Pitchfork takipçileri için yok sanki. 200 albümün 174’ü ABD, Kanada ve Britanya’dan!”
 
Los Angeles Times da listeye tepki gösteren yayın organlarından biri. Burada çıkan bir yazı da Slate’dekiyle aynı eleştirileri dile getirirken, listedeki erkek egemenliğine dikkat çekiliyor ve ilk 50’de yüzlerce erkek müzisyenin yanında sadece 10 kadın grup üyesi bulunduğu vurgulanıyor. Rosen, sadece 23 kadın müzisyenin albümünün yer aldığını söyleyerek, “Zaten oy verenlerin yüzde 88’i erkek. Oldu olacak adını Biradeler listesi koysalarmış!” sözleriyle tepkisini veriyor.
 
Listenin ilk 10’u
 
1. Radiohead - “OK Computer”
2. Radiohead - “Kid A”
3. Arcade Fire - “Funeral”
4. Neutral Milk Hotel - “In the Aeroplane Over the Sea”
5. The Strokes - “Is this It”
6. Radiohead - “In Rainbows”
7. Wilco - “Yankee hotel Foxtrot”
8. Animal Collective - “Merriweather Post Pavilion”
9. Kanye West - “My Beautiful Dark Twisted Fantasy”
10. Sufjan Stevens - “Illinois”

Milliyet