''En önemli dış ziyaret''

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Karadağ Başbakanı Igor Luksiç'i kabulünde, iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari işbirliğinin siyasi ilişkiler seviyesine çıkarılması için çalışılması gerektiğini söyledi.

En önemli dış ziyaret
15 Mart 2012 Perşembe 20:06 tarihinde eklendi, 1.068 kez okundu.

Cumhurbaşkanlığı'nın internet sitesindeki habere göre, Cumhurbaşkanı Gül kabulde, Türkiye ile Karadağ arasındaki ilişkilerin mükemmel bir seyir izlediğine ve iki halk arasında tarihi dostluk bağları bulunduğuna işaret etti. 
    
Karadağ Cumhurbaşkanı Filip Vuyanoviç ile yakın bir dostluk geliştirdiklerini, bu çerçevede kendisinin 2009'da Karadağ'a, Cumhurbaşkanı Vuyanoviç'in ise geçen yıl Türkiye'ye başarılı resmi ziyaretler gerçekleştirdiklerini anımsatan Gül, bu ziyaretleri ''kardeş ziyaretleri'' olarak değerlendirdiklerini vurguladı. 
    
Karadağ ziyaretine ilişkin hatıralarının canlılığını koruduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Gül, Karadağ'ın bağımsızlık sürecini sükunetle tamamlamasının ve bu süreçte çeşitli alanlarda büyük başarılara imza atmasının takdirle karşılandığını ifade etti. 
    
Türkiye ile Karadağ arasındaki ekonomik ve ticari işbirliğini siyasi ilişkiler seviyesine çıkarmak için çalışılması gerektiğini dile getiren Gül, Başbakan Luksiç'in ziyareti dolayısıyla imzalanan anlaşmaların uygulama sürecinin takip edilmesinin önem taşıdığını vurguladı. Gül, Cumhurbaşkanı Vuyanoviç'e içten selamlarının ve en iyi dileklerinin iletilmesini de istedi. 
     
-''En önemli dış ziyaret''- 
     
Türkiye'ye gerçekleştirdiği ziyareti ''bu yıl yaptığı en önemli dış ziyaret'' olarak tanımlayan Başbakan Luksiç ise Cumhurbaşkanı Vuyanoviç'in selamlarını getirdiğini ve iki cumhurbaşkanının dostluğunun iki ülke arasındaki ilişkilere yeni boyutlar kazandırdığının altını çizdi. 
    
İkili ekonomik işbirliğinin geliştirilmesi için gayret göstereceklerini, imzalanan anlaşmaların bu doğrultuda atılmış adımlar olduğunu ifade eden Luksiç, görüşmelerinde Türkiye'de gerçekleştirdiği verimli temas ve ikili ilişkilerdeki mevcut potansiyeli yansıtacak alanlar hakkında görüş alışverişinde bulunduğunu belirtti. 
    
Özellikle ticaret, ulaştırma, kültür ve eğitim alanlarında işbirliğinin ilerletilebileceğini söyleyen Luksiç, Türkiye'nin Balkanlar'da güvenlik ve istikrara önemli katkılar yaptığını, bu çerçevede Türkiye'nin Karadağ'a Avrupa-Atlantik kurumlarına entegrasyonu bağlamında verdiği büyük destekten memnuniyet duyduklarını kaydetti. 
    
Luksiç, ayrıca, TİKA'nın Karadağ'da son derece başarılı faaliyetler yürüttüğünü de dile getirdi.