En şanslı gecekondu mahallesi

Kolombiya'da tepe üzerine kurulmuş bir gecekondu mahallesine, yüzlerce metre uzunluğunda bir yürüyen merdiven inşa edildi.

En şanslı gecekondu mahallesi
27 Aralık 2011 Salı 15:43 tarihinde eklendi, 2.008 kez okundu.

 

Medellin şehrinin birinci, Kolombiya'nınsa ikinci en tehlikeli yerleşim yeri olan Comuna 13 adlı mahallede dün kullanıma açılan yürüyen merdiven, altı bölümden oluşuyor ve toplam uzunluğu 384 metreye ulaşıyor. 
 
Yoksulluğun kol gezdiği mahallede yaşayanlar senelerdir, evlerinden şehir merkezine gidebilmek için yüzlerce basamak çıkıyorlardı.
 
Yarım saatlik yürüme süresini beş dakikaya indiren yürüyen merdivenden günde ortama 12 bin kişinin yararlanacağı tahmin ediliyor.
 
Yaklaşık 6.7 milyon dolara mal olan sistemde iniş ve çıkış için yanyana iki ayrı merdiven bulunuyor. Ücretsiz kullanıma açılan merdivenin yer aldığı hattın zarar görmemesi için üzerinin kapatılması planlanıyor.
 
Comuna 13, 1980'lerde dünyanın 'cinayet başkenti' ve en önemli uyuşturucu trafiği merkezi olarak tanınıyordu. Daha sonraki yıllarda bu imajı düzeltme yolunda adımlar atıldı. Bölgede modern metro ağı kuruldu. Bu dev açıkhava yürüyen merdiveniyse yenileme ve iyileştirme çalışmaları dahilindeki en önemli projelerinden biri.