En zengin muhbir

ABD hükümeti vergi kaçıran Amerikalıların ortaya çıkarılması için sağladığı ‘destek’ dolayısıyla İsviçreli UBS bankasının eski çalışanı Bradley Birkenfeld’e 104 milyon dolar ödül verdi. Bu rakam muhbirlik yapan birine şu ana kadar verilen en büyük ödül oldu.

En zengin muhbir
13 Eylül 2012 Perşembe 12:27 tarihinde eklendi, 1.044 kez okundu.

 

Wall Street Journal gazetesinin haberine göre, Birkenfeld’in ihbarı ve itirafıyla UBS sırdaş hesaplar yoluyla vergi kaçıran 4 bin Amerikalının ismini açıkladı ve 2009 yılında 780 milyon dolar ceza ödedi. UBS ile ilgili davanın ardından bugüne kadar 33 bin ABD vatandaşı yurtdışındaki sırdaş hesaplarıyla ilgili itirafta bulunarak, 5 milyar dolarlık vergi ve ceza ödedi.  
 
Bradley Birkenfeld 2007 yılında UBS’te çalışırken ABD’li vergi otoriteleriyle işbirliği yapmaya başladı.
 
Tüpte kaçak elmas getirdi
Bu dönemde bankanın yurtdışındaki hesapları yoluyla zengin müşterilerin vergi kaçırmasına nasıl aracılık ettiğini ayrıntılarıyla anlatan Birkenfeld, bir keresinde bir dişmacunu tüpü içinde ABD’ye kaçak elmas soktuğu itirafında da bulundu. Dava sonunda 40 ay hüküm giyen Birkenfeld, halen ev hapsinde cezasını bitirmeyi bekliyor.
 
ABD yasaları muhbirlere, sağladıkları bilgilerle elde edilen kazancın yüzde 30’una kadar ödül imkânı sunuyor. ABD’nin 104 milyon dolarlık rekor ödülle vergi muhbirlerine cesaret vermeyi ve sayılarını artırmayı amaçladığı yorumları yapılıyor.

Milliyet