"Endişelerimiz artıyor"

Avrupa Birliği, yolsuzluk soruşturmasındaki gelişmelerle ilgili üçüncü açıklamasını da yaparak endişelerinin derinleştiğini bildirdi.

27 Aralık 2013 Cuma 21:59 tarihinde eklendi, 1.117 kez okundu.


Daha önceki iki açıklamanın aksine, Genişleme Komiseri Stefan Füle son açıklamayı sözcüsü yerine bizzat kendisi yaptı. AB’nin uyarı dozunu da artırdığı görülüyor.

17 Aralık’tan bu yana yaşanan gelişmeleri artan endişeyle takip ettiklerini belirten Füle, geçtiğimiz günlerde yapılan adli kolluk yönetmeliğindeki değişikliğin yargının bağımsızlığına ve çalışma kapasitesine zarar verdiğine işaret etti.

Danıştay’ın yönetmeliği iptal etmesini memnuniyetle karşıladığını belirten Füle, bir defa daha soruşturmanın tarafsız ve şeffaf şekilde yürütülmesi çağrısı yaptı. Çok sayıda polis amirinin görevden alınmasını da kaygıyla takip ettiğini vurgulayan Füle, yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığının teminat altına alınmasını istedi.

Füle’nin açıklamasının tam metni şöyle:

"Katılım kriterlerinin yerine getirilmesine ilişkin aday ülkelerdeki gelişmeleri takip etmekle görevli Genişleme Komiseri olarak 17 Aralık’tan itibaren yaşananları artan endişe ile takip ediyorum. Sözcüm aracılığıyla yolsuzluk dahil olmak üzere yapılan yanlışlıklara ilişkin iddiaların soruşturulmalarında bağımsızlığın ve tarafsızlığın teminat altına alınması gerektiğini vurgulamıştım.

Çok sayıda polis memurunun görevlerinden alınmalarına yönelik endişelerimi de dile getirmiştim. Son günlerde adli kolluk yönetmeliğinde yapılan değişiklik, yargının bağımsızlığı ve çalışma kapasitesine zarar vermiştir. Bu yönetmeliğin uygulaması bugün Danıştay tarafından askıya alınmıştır. Bunu memnuniyetle karşılıyor ve Danıştay kararının süratle nihayetlendirilmesini ümit ediyorum.

Üyeliğin siyasi kriterlerine uymayı taahhüt eden aday ülke olarak Türkiye’ye hukukun üstünlüğü ilkesinin uygulanması da dahil olmak üzere yolsuzluk iddialarının herhangi bir ayrımcılık ya da tercih olmadan şeffaf ve tarafsız şekilde temin edilmesi için bütün tedbirleri alması çağrısı yapıyorum."


CİHAN