Enerji Bakanı'ndan HES yorumu

Taner Yıldız, ''31. Enerji Verimliliği Haftası'' kapsamında WOW İstanbul Otel'de düzenlenen ''3. Ulusal Enerji Verimliliği Forumu ve Fuarı''nın açılışında yaptığ

Enerji Bakanından HES yorumu
12 Ocak 2012 Perşembe 14:03 tarihinde eklendi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, hidroelektrik santrallerine (HES) karşı çıkanlar bulunduğunu belirterek, "Tabii ki enerji Türkiye'nin en tabii kaynaklarından. çevrenin ve yeşilin dostu olarak bütün bu kaynakları harekete geçireceğiz. Yalnızca tek taraflı değil yıkarak değil. Zaman zaman çok hoyratça çalışan ve çevreye duyarlı olmayan müteahhitlerimiz de var. Ben onları destekleyemem. O yüzden çevreyle uyumlu ve yeşile saygılı bütün bu yatırımları yapmak zorundayız" dedi.
    
Taner Yıldız, "31. Enerji Verimliliği Haftası" kapsamında WOW İstanbul Otel'de düzenlenen "3. Ulusal Enerji Verimliliği Forumu ve Fuarı"nın açılışında yaptığı konuşmada, Uluslararası Enerji Ajansı'nın son verilerine göre dünya 2050 yılına kadar petrol ve doğalgazın ağırlığını koruyacağını, buna kömürü de katarsak şu anda dünyadaki üretim payı yüzde 85 civarında olan bu 3 temel kaynağın en fazla dünyada yüzde 75'lere kadar düşebileceğini kaydetti.
    
Dünyadaki eğrinin petrol ve doğalgazın egemenliğini koruyor olmasıyla devam ettiğini, Türkiye'nin bu enerji kaynaklarını yerli kaynaklar haline getirmeyle alakalı çalışmalarını devam ettirdiğini anlatan Yıldız, "12 katına çıkan bir arama faaliyetlerine ayırdığımız pay var. AK Parti hükümetleriyle beraber son 10 yıl içinde 12 katına çıkardık. Varsa bulmayı ümit ediyor ve inanıyoruz o yüzden çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Ama biz her şeye mazeret olabilir şuna mazeretimiz olamaz. Biz bütün kaynaklarımızı denedik ama 24 saatin 22 saatinde elektrik var 2 saatinde elektrik yok. Böyle bir mazeret olamaz. O yüzden gerek ithalata dayalı doğalgazın, gerek petrolün ve türevlerinin dünya ilerleyen ve genişleyen Türkiye'nin bütün ihtiyaçlarını karşılayabilmesi açısından bütün enerji kaynaklarını harekete geçirmiş durumda" diye konuştu.
    
Enerji ve Tabii kaynaklar Bakanı Yıldız, 2023 yılı hedeflerini belirlediklerini, Türkiye'nin dünyadaki ilk 10 ekonomi arasına girmesiyle alakalı enerji sektörü bütün tedbirlerini aldığını kaydetti.
    
Taner Yıldız, "Bunların arasında öncelikle yenilenebilir enerji kaynaklarıyla ilgili bütün kaynaklarımızı harekete geçiriyor olmamız lazım. Su kaynaklarımız var rüzgar var jeotermal var. Güneş, biyo kütleler ve diğer enerji kaynakları var. Bunların her birisini mutlaka kullanabiliyor halde görmemiz lazım" dedi
    
Taner Yıldız, ellerindeki büyüme rakamlarının, yenilenebilir enerji kaynaklarının büyüme rakamlarından daha büyük olduğunu, dolayısıyla Türkiye'nin diğer enerji kaynaklarını da başta nükleer olmak üzere harekete geçirmeleri gerektiğini söyledi.
    
Yalnızca Akkuyu'ya yapılacak nükleer güç santralinin hemen hemen Türkiye'ye bir estetik katan rüzgar güllerinin yaklaşık 10 bin tanesine denk geldiğini ifade eden Yıldız, bir yandan onları yapmaları, bir yandan da nükleer güç santralleriyle ilgili çalışmalara devam etmeleri gerektiğini söyledi.
    
Yıldız, HES'lerle ilgili olarak da şunları ifade etti:
    
"Bir kısım HES'lere karşı çıkanlarımız var. Tabii ki enerji Türkiye'nin en tabii kaynaklarından. Hem ciddi güzelliklerinden olan çevrenin ve yeşilin dostu olarak bütün bu kaynakları harekete geçireceğiz. Yalnızca tek taraflı değil yıkarak değil. Zaman zaman çok hoyratça çalışan ve çevreye duyarlı olmayan müteahhitlerimiz de var. Ben onları destekleyemem. Enerji projesi gerçekleştiriyor olsa da. O yüzden çevreyle uyumlu ve yeşile saygılı, zeytin ağaçlarıyla beraber bütün bu yatırımları yapmak zorundayız. Bütün bu saydığımız değerler Türkiye'nin kaynağıdır. Türkiye'nin artısıdır ama aynı zamanda enerji kaynakları da Türkiye'nin artısıdır. Bunlar birbirlerini zıtlamazlar, birbirini eksik hale getirmezler tam tersi birbirini desteklemeliler. HES'ler alakalı yapılan mücadelenin bizlere yol su köprü olarak değil, tamamen doğalgaz ithalatı olarak geri döneceğini bilmemiz lazım. Bu şuur içinde davranıyor olmamız lazım. Gelirlerimizi çeşitlendirirken, giderlerimizi de mutlaka kısmamız lazım."
    
Taner  Yıldız, Türkiye'nin enerji verimliliğiyle ilgili her ne kadar kanunu çıkarsa da yönetmeliklerini mevzuatlarını ikincil mevzuatlarını çıkarmış olsa da hala bu konuda uzun bir mesafe kat edeceği yol bulunduğunu söyledi.