Enes tarihe geçti

Türk basketbolu için büyük gurur. Enes Kanter, 2011 NBA Draft’ında Utah Jazz tarafından 3. sırada seçildi

Enes tarihe geçti
25 Haziran 2011 Cumartesi 10:35 tarihinde eklendi, 1.211 kez okundu.

 

TÜRK basketbolu için dün yine büyük bir gurur gecesi oldu. İlk defa bir Türk oyuncu NBA’in yıllık oyuncu seçimi draftta bu kadar üst sıradan, 3. basamaktan tercih edildi. Yani gelecek sezon NBA’de forma giymek isteyen yüzlerce basketbolcu adayı arasında en değerli 3. isim olarak görüldü ve seçildi Enes. Üstelik son 2 yıl organize basketbol oynama şansı bulamadığı halde bu tercih yapıldı. Yeteneklerine olan inanç bu kadar büyük işte. Aslına bakılırsa 2 senedir basketbol oynuyor olsaydı 1 numarada seçilmesi neredeyse kaçınılmazdı Enes’in. Çünkü onun yetenekleri bu yaş grubunda dünyada rakipsiz.
 
AMA biz zaten Enes’in yeteneklerini biliyorduk. Mesela son oynadığı önemli turnuva 2009 18 Yaşaltı Avrupa Şampiyonası’nda Türkiye 3. olurken, ‘En Değerli Oyuncu’ seçilmişti Enes. Yarı finalde Sırbistan’a karşı 36 sayı, 25 ribaunt; üçüncülük maçında ise Litvanya’ya karşı 35 sayı, 19 ribaunt gibi performanslarını unutmak ne mümkün. Ancak o günden sonra ABD’ye gidip ve önce uygun lise takımı bulamaması, daha sonra da NCAA tarafından profesyonel olduğu gerekçesiyle Kentucky Üniversitesi’nde oynamasına izin verilmemesi nedeniyle 2 senedir parkede 1-2 özel maç dışında pek görememiştik Enes’i. Şimdi onu merak eden herkes bol bol izleyebilecek. Onun yeteneklerine olan güven Utah Jazz’in kısa ihtiyacı daha büyük olmasına karşın Enes’i seçmesini sağladı.
 
OKUR’UN TAKIMINDA
 
SEÇİLMESİNDEN sonra Mehmet Okur’un yanına gitmekten dolayı çok mutlu olduğunu ifade eden Enes, “Mehmet Okur çok çalışkan birisi. Küçüklüğümden beri ona hayranım. Bana orada çok yardımcı olacağını biliyorum. Şimdi hedefimiz birlikte Utah’ı yeniden play-off’a taşımak olacak” şeklinde konuştu.
 
Önce rotasyona girmeli
 
“ENES potansiyeli için seçildi. Şimdi o potansiyeli parke üzerinde performansa dönüştürme zamanı.. İlk hedef olarak ‘Yılın Çaylağı’ olmak istediğini söylüyor. Utah’ın kalabalık uzun rotasyonunda ilk sene alacağı süre de bu hedefe yürümesi konusunda önemli elbette ama eğer gerçekten yeteneklerinin hakkını verecekse, ileride düzenli şekilde All-Star olan bir oyuncu olacaksa önce bu rekabeti yenmesi gerekecek. Daha sonra sırasıyla üstün gelmesi gereken onlarca rekabetin ilki bu. Şu anda yetenekleriyle NBA kapısını açtı, hatta yıktı girdi. Şimdi oyunuyla sadece ye-tenekli değil elit oyuncular arasına girme sırası geldi.”
 
4 yılda 16 milyon dolar kazanacak
 
19 yaşındaki Enes, Utah Jazz ile 2 yılı garanti, diğer 2 yılı da opsiyonlu olmak üzere toplam 4 senelik sözleşme yaptı.. Genç oyuncu ilk yılında 3 milyon 450 bin, ikinci sezonunda 3 milyon 700 bin, üçüncü senesinde 3 milyon 950 bin ve kontratının son yılında da 5 milyon dolar kazanacak..
 
‘NCAA yOnetimine yanlış bilgi verdiler’
 
ENES Kanter’in babası Mustafa Kanter, F.Bahçe Ülker’e tepki gösterdi.. Enes’in, F.Bahçe’ye imza atmadığı için sarı-lacivertli kulübün NCAA yönetimine yanıltıcı bilgiler verdiğini söyleyen Mustafa Kanter, şöyle konuştu: 
 
“OĞLUM bu yüzden 1 yıl basketboldan uzak kaldı ve Kolej Ligi’nde yer alamadı.. Kentucky’de oynasaydı şimdi 1. sıradan seçilecekti.. Oğlum daha çok genç ve benim Utah Jazz ile büyük başarılara imza atacağına hiç şüphem yok.”
 
ÖTE yandan F.Bahçe Ülker’in yeni transferi Bojan Bogdanoviç de 2. tur ilk sırasında New Jersey Nets tarafından seçildi.. F.Bahçe Ülker Şube Sorumlusu Nedim Karakaş konuyla ilgili olarak, “Bogdanoviç 2 yıl bizde oynadıktan sonra NBA’e gidebilir” diye konuştu..
 
Ene: Litvanya kadrosuna çağıracağız
 
A Milli Basketbol Takımımız’ın başantrenörü Orhun Ene, Enes Kanter’in NBA Draftı’nda 3. sıradan seçilmesiyle ilgili konuştu.. Büyük bir gurur yaşadığını ifade eden Ene, “3. sırada seçilmesi, ülkemizin dünya basketbolundaki etkinliği açısından önemli. Umarım başarısını milli takımda da devam ettirir. Enes’in Litvanya’da yapılacak Avrupa Basketbol Şampiyona- sı’nda kadroya girip giremeyeceği konusunda henüz bir şey diyemem ancak kendisini aday kadroya çağıracağız” dedi.

Vatan Gazetesi