Engelli Vatandaşlar TOKİ'den Nasıl Yararlanıyor?

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı kısaca TOKİ, yurt genelinde sürekli uygun fiyatlı konut projeleri üreterek, ev sahibi olmak isteyenlerin en fazla talep gösterdikleri kurumlar arasında yer alıyor.

Engelli Vatandaşlar TOKİden Nasıl Yararlanıyor?
18 Ağustos 2020 Salı 14:00 tarihinde eklendi, 2.280 kez okundu.

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı kısaca TOKİ, yurt genelinde sürekli uygun fiyatlı konut projeleri üreterek, ev sahibi olmak isteyenlerin en fazla talep gösterdikleri kurumlar arasında yer alıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığına bağlı olan TOKİ, Türkiye'nin her yerinde çeşitli büyüklükte siteler yaparak, bunları uygun ödeme koşulları ile satışını yapıyor. TOKİ'nin belirlemiş olduğu şartlara göre, her konut projesi için belirli sayıda kontenjanları, şehit aileleri, gaziler, engelli vatandaşlar, dul ve yetimlere tanıyor.

Engellilerin TOKİ Konutlarında Kontenjan Hakkı Ne Kadar?

Toki haberleri üzerine yaptığımız incelemelerde, bu hakların yapılan konut sayısına göre %5 ile sınırlandığını görüyoruz. Yani 1000 konutluk TOKİ projesinde, engelli vatandaşlar için 50 daire ayrılmış durumda. Bu daireler sadece şartları yerine getiren engelli vatandaşlara tahsis edildiği için, engelli vatandaşların daha kolay bir şekilde konut sahibi olmaları sağlanıyor. TOKİ aynı şehirde hangi projeye başlarsa başlasın, bu haklar aynı şekilde sağlanıyor. Örneğin İstanbul'da 2019 yılında yapılan yeni TOKİ projeleri için belirlenen 30 bin üzerinde ki yeni konutlar için, engelli vatandaşların 1500 dairelik hakkı bulunuyor.

Engelli Kontenjanından Nasıl Yararlanılır?  

Engelli vatandaşlar için tek şart 18 yaşını doldurmak ve %40 üzerinde engelli raporu bulunması gerekiyor. Bu şartları yerine getiren hak sahipleri TOKİ'ye başvurarak kura çekilişlerine dahil oluyorlar. Eğer engelli vatandaş kontenjanında çıkmazsa, bir sonraki normal çekiliş için de hakkı bulunduğu için, engelli vatandaşların iki çekiliş hakkı oluyor. Diğer tüm detayları TOKİ başvurusunda bulunanlar ile aynı olduğu için, yeni projelere başvuracakların internet sitesinden detaylara ulaşmaları gerekiyor.

Tüm Kontenjanlar Ayrı Ayrı Hak Sahiplerine Veriliyor

En fazla sorulan soruların başında gelen engelli vatandaşlara tanınan kontenjan ile şehit aileler, gaziler, dul ve yetimlere tanınan hakkın bir olup olmadığıdır. Gürses Gazetesi bu konuda detaylı incelemeler yaparak, hak sahiplerine açılan kontenjanların ayrı ayrı olduğunu tespit etmiş durumda. Kısacası engelli vatandaşlara kolaylık sağlayan TOKİ, %5'in tamamının engelli vatandaşlara tahsis etmiş durumda. Bunun yanında ek kontenjanlar ile de engelli vatandaşların daha fazla konut sahibi olmasını sağlıyor.

TOKİ engelli vatandaşlar için konut satışı kontenjan hakkı