Engellilerden ÖSYM'ye suç duyurusu

Dört derneğin, ÖSYM'nin 2009 tercih kitapçığında ''Özürlü öğrencilere eğitim-öğretim verecek olanağımız olmadığından özürlü

08 Eylül 2009 Salı 18:55 tarihinde eklendi.

öğrencilerin tercih etmemesi gerekir" yönünde ayrımcı ibare kullandığı gerekçesiyle İstanbul Aydın Üniversitesi, YÖK ve ÖSYM yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulunduğu bildirildi.

Türkiye Kas Hastalıkları Derneği'nde düzenlenen basın toplantısında konuya ilişkin bilgi veren Toplumsal Haklar ve Araştırmalar Derneği Başkanı Süleyman Akbulut, 2009 ÖSYM Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'nda İstanbul Aydın Üniversitesinin koşul ve açıklamalarının bulunduğu bölümde "Özürlü öğrencilere eğitim-öğretim verecek olanağımız olmadığından, özürlü öğrencilerin tercih etmemesi gerekir" yönünde ibare kullandığını ve böylece özürlü öğrencileri "ayrımcılığa tabi tuttuğu" görüşünü savundu.

"Üniversitenin bu ifade ile fiziksel engelliyi mi, görme engelliyi mi kastettiğinin anlaşılmadığını; kanunlara göre üniversitenin engellilere de uygun olması gerektiğini, ayrıca Türk Ceza Kanunu'nun 'kişiler arasında dil, ırk, renk, cinsiyet, özürlülük, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayrım yapmanın' suç olarak tanımlandığını" anlatan Akbulut, "bu ayrımcı uygulamayı kabul etmediklerini" ve 4 engelli derneği olarak Cumhuriyet Savcılıklarına ayrı ayrı suç duyurusunda bulunduklarını bildirdi.

Türkiye Sakatlar Derneği Genel Başkanı Şükrü Boyraz da, Anayasanın 42. maddesinin "Bir kişi her ne şart olursa olsun eğitim hakkından yoksun bırakılamaz" demesine karşın, devletin ilgili birimlerinin bu maddeyi çiğnediğini ve bunun "insan hakkı gaspı" olduğunu söyledi.

Türkiye genelinde 8,5 milyon engelli bulunduğunu, okuma yazma bilmeyenlerin oranının ise yüzde 4 olduğunu dile getiren Boyraz, bu zihniyetlerin bu sonuçlara neden olduğunu savundu.

Boyraz, engellilerin eğitim öğretim hakkının engellenmesini protesto ettiklerini belirterek, devletin gerekli işlemleri yapmasını istediklerini kaydetti.

-"ÜNİVERSİTENİN ADI İLE ZIT KARANLIK BİR UYGULAMA"-

Görme Özürlüler Derneği Başkanı Bülent Kelleci ise eğitimde fırsat eşitliğinin engellenemeyeceğini söyledi.

"Sadece İstanbul Aydın Üniversitesinde değil, son yıllarda bu tarz gaspların artmaya başladığını ve kötü örneklerin de çok çabuk yayıldığını" öne süren Kelleci, yapılan suç duyurusundan sonuç alınması halinde ileriye yönelik hak gasplarını da önlemiş olacaklarını söyledi. Kelleci, "Aydın Üniversitesinin bu uygulaması adı ile taban tabana zıt karanlık bir uygulama. YÖK ile birlikte devletin birimlerinin bunu görmemesi de ayrıca üzüntü verici. Bizim girişimlerimiz üzerine üniversite 'Bu ibareyi yanlışlıkla koyduk' açıklamasını yaptı. Yazılı bir metinde harf hatası, ya da anlam kayması olabilir ama böyle bir hata olamaz. Bunun hata ile yazıldığını söylemek de daha büyük bir hata" dedi.

Türkiye Kas Hastalıkları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Özgül de, yaptığı reklamlarda İstanbul Aydın Üniversitesi'nin öğrencilere sağladığı imkanlarla gurur duyduğunu belirterek, "Acaba bu ayrımcılıktan da gurur duyuyor mu?" diye sordu.

Türkiye'de hiç kimsenin engellilerin "avutulacak bir kesim olarak görmemesi gerektiğini" anlatan Özgül, "Biz merhamet beklemiyoruz. Yasal haklarımızı kullanmak istiyoruz. Aksi takdirde yasal haklarımızın sonuna kadar takipçisi olacağız" dedi.