"Engin Çeber" davası yeniden

Engin Çeber'in Metris Cezaevinde ''işkence ve kötü muamele'' sonucu öldüğü iddiasına ilişkin davada haklarında kurulan hüküm Yargıtay'ca bozulan 52 sanığın yeniden yargılanmasına 20 Şubat'ta başlanacak

Engin Çeber davası yeniden
17 Şubat 2012 Cuma 11:37 tarihinde eklendi.

Bakırköy 14. Ağır Ceza Mahkemesinin 1 Haziran 2010 tarihinde verdiği kararın, Yargıtay 8. Ceza Dairesi'nce 28 Eylül 2011 tarihinde ''aralarında menfaat çatışması bulunan sanıkların savunmalarının farklı avukatlar tarafında üstlenilmesinin sağlanması gerekirken, mahkemece duruşmaya devam edilerek hüküm kurulmasının ilgili yasa ve meslek kurallarına aykırı olduğu, karar başlığında müdahil Şerife Tekin'in adının yazılmadığı ve karar tarihinin '3 Haziran' şeklinde yanlış belirtilmesi'' nedeniyle 52 sanık açısından bozulmasının ardından ilk duruşma 20 Şubat'ta yapılacak.
    
Önceki hüküm
    
Mahkeme heyeti, Çeber'in ölümüne ilişkin 60 sanığın yargılandığı davada, olay tarihinde Metris Cezaevinde 2. müdür olarak görev yapan Fuat Karaosmanoğlu, infaz koruma memurları Selahattin Apaydın, Nihat Kızılkaya ve Sami Ergazi'yi, maktule karşı darp eyleminde bulunarak ''işkence sonucu ölüme neden olmak'' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırmış, duruşmalardaki iyi hallerini dikkate alarak sanıkların cezasını müebbet hapse çevirmişti.
    
Gözaltı sürecinde görevli polis memurları Mehmet Pek ve Abdulmuttalip Bozyel'in zor kullanma sınırını aştıkları, yaptıkları eylemlerin insanlık onuruyla bağdaşmadığı, müştekilerin bedensel ve ruhsal yönden acı çekmesine neden oldukları kanaatine varan mahkeme heyeti, bu sanıkları Engin Çeber, Cihan Gün ve Özgür Karakaya'ya karşı ''işkence'' suçunu işledikleri gerekçesiyle toplam 7 yıl 6'şar ay hapis cezasına çarptırmıştı.
    
Polis memuru Aliye Uçak'a, müşteki Aysu Baykal'a karşı ''işkence'' suçunu işlediği gerekçesiyle 2 yıl 6 ay hapis cezası veren mahkeme heyeti, cezaevi doktoru Yemliha Söylemez'in de ''gerçeğe aykırı belge düzenlemek'' suçundan 3 yıl 1 ay 15 gün hapisle cezalandırılmasını kararlaştırmıştı.
    
Tutuklu sanıklar infaz koruma memurları Murat Çise ve Yavuz Uzun'u, Engin Çeber, Özgür Karakaya ve Cihan Gün'e karşı ''işkence'' suçundan toplam 7 yıl 6'şar ay hapis cezasına çarptıran mahkeme heyeti, tutuklu kaldıkları süreyi göz önüne alarak bu sanıkların tahliyesine karar vermişti.
    
Ceza infaz koruma memurları Yusuf Gayır, Cuma Kaçar, Turan Günaydın, Muharrem Çelik, Erdoğan Coşardereli ve Nuri Atalay'ı ''görevi ihmal'' suçundan 5'er ay, başmemur Nevzat Kayım ile Öncay Bozo ve Mehmet Polat'ı ''kasten yaralama'' suçundan 5'er ay, Yılmaz Aydoğdu'yu ''suçu bildirmemek''ten 5 ay, olay tarihinde nöbetçi komutan olan astsubay Başçavuş Abdulkadir Öztekin'i de ''kasten yaralamak'' suçundan 5 ay hapisle cezalandıran mahkeme heyeti, bu sanıklara ilişkin hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını kararlaştırmıştı.
    
Mahkeme heyeti, 39 sanığın ise beraatına hükmetmişti.
    
Kararın açıklanmasının ardından haklarında verilen çeşitli hapis cezalarına ilişkin hükmün açıklanması geri bırakılan 8 sanık, bu konudaki yasa maddesinde yapılan değişikliğin yürürlüğe girmesi nedeniyle yeniden yargılanmış ve 16 Mayıs 2011 tarihinde tekrar ''hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına'' karar verilmişti.
    
Engin Çeber, Sarıyer'de 28 Eylül 2008 tarihinde yaklaşık 10 kişilik bir grup ile izinsiz toplantı ve gösteri yapmak isterken kimlik kontrolü yapan polislerce arandığı için gözaltına alınmıştı. Daha sonra tutuklanarak Metris Cezaevine götürülen Çeber, kaldırıldığı hastanede ölmüştü.