Er Manning askeri mahkemede

Maryland eyaletindeki Fort Meade askeri üssünde başlayan karar duruşmaında er Bradley Manning’in ne kadar ceza alacağı merakla bekleniyor

Er Manning askeri mahkemede
01 Ağustos 2013 Perşembe 09:37 tarihinde eklendi.

Maryland eyaletindeki Fort Meade askeri üssünde başlayan karar duruşmaında er Bradley Manning’in ne kadar ceza alacağı merakla bekleniyor. Duruşma sonunda gazetecilere açıklama yapan Manning'in avukatı David E. Coombs, müvekkilinin ‘düşmana yardım’ suçlamasından aklanmasını "Mücadeleyi kazandık, şimdi sıra da zaferi ilan etmek kaldı." diye yorumladı.

Kimilerine göre vatan haini kimilerine göre kahraman olarak görülen 25 yaşındaki Manning, mahkeme kararında altı casusluk, beş hırsızlık olayından, bilişim sahtekârlığı ve çeşitli askeri kural ihlallerinden suçlu bulundu. Manning, ABD’li diplomatların yazışmaları ile Irak ve Afganistan savaşlarına dair 720 bin dolayında gizli belgeyi Wikileaks’e sızdırmıştı.

Manning’in avukatı, müvekkilinin düşmana yardım suçlanmasından aklanmasını büyük kazanım olarak tanımlarken, mahkeme çıkışında karar duruşmasının birkaç hafta sürebileceğini söyledi. Coombs, "Bugün güzel bir gün ama Bradley henüz yangının dışına çıkabilmiş değil." dedi.

Sekiz hafta süren duruşmaların ardından dün askeri mahkeme Er Manning hakkında 130 yıla yakın mahkumiyet alabileceği suçlamaları kabul etmişti. Manning hakkında verilecek muhtemel mahkumiyet kararına karşı mahkemenin sanığın kefaletle serbest bırakılmasına müsade etmeyeceği tahmin ediliyor.

ASSANGE: ER MANNING KAHRAMAN

Wikileaks kurucusu Julian Assange, açıklamasında ABD'nin gizli diplomatik yazışmalarını ifşa eden Er Bradley Manning'in kahraman olduğunu söyledi. Assange, Manning’in ‘casusluk’ suçlamasından hüküm alacak olmasının gazetecilik mesleği ve özgürlükler açısından "tehlikeli bir emsal" olacağı konusunda da uyardı.

Hakkında 130 yıla kadar muhkumiyet istenilen Manning için Assange, "Amerikan hükümetinin işlediği suçları Amerikan halkına ve dünyaya ifşa edip, hükümetten şeffaflık ve hesap verebilirlik talep eden bir kahramandır." diye konuştu.

Manning’in davasının askeri mahkemede görülmesi nedeniyle yargılamanın adil olamayacağını savunan Assange, bir yıldan uzun süredir kaldığı Ekvador’un Londra Büyükelçiliği’nde internet üzerinden videolu mesaj yayınladı. Assange, Manning’in mahkumiyet alması durumunda bunun ulusal güvenlik adına alınan tedbirlerin ‘aşırı’ noktalara taşınması anlamında "tehlikeli bir emsal" olacağı konusunda da uyardı.

Assange, video mesajında, Manning'in mahkûm edilmesinin 'tehlikeli bir ulusal güvenlik aşırılığı' olduğunu vurguladı.

Manning’in ceza alması durumunda iki temyiz yolu bulunduğunu belirten Assange, Wikileaks’in ABD’li erin özgür kalıncaya kadar desteğini sürdüreceği sözünü verdi.


CİHAN