Erciyes’in eteklerinde tarih yatıyor

Kayseri Valiliği’nin sürdürdüğü “Kayseri Yürüyüş ve Bisiklet Rotaları/Turizm Keşif Rehberi” çalışmaları sırasında Erciyes Dağı’nın eteklerinde tespit edilen tarihi su kemeri, taş kemer köprü ve Roma havuzunun kültür envanterine dâhil edilmesi için çalışma başlatıldı.

Erciyesin eteklerinde tarih yatıyor
19 Mayıs 2014 Pazartesi 14:56 tarihinde eklendi.

Vali Orhan Düzgün, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Kayseri’nin köklü tarihi ve kültürel yapısı ile zengin doğal güzelliklerinin turizme kazandırılması ve hak ettiği değeri bulabilmesi amacıyla bir süreden beri uzman kişilerce çalışma yürütüldüğünü belirtti. Bu amaçla başlatılan çalışmalardan birisinin de Kayseri’nin Yürüyüş ve Bisiklet Rotaları ile Turizm Keşif Rehberi’nin hazırlanmasına yönelik olduğunu kaydeden Vali Düzgün, çalışmalar sırasında Erciyes Dağı’nın Tekir Bölgesi’nde tarihi değeri bulunan su kemeri, taş kemer köprü ve Roma Havuzu’na rastlanıldığını söyledi.

Yapılan ilk inceleme sonucunda, tarihi yapıların kültür envanterine kayıtlı olmadığının belirlendiğini dile getiren Vali Düzgün, “Yürüyüş rotaları uzmanlarımızın alan çalışması yaptığı sırada tespit ettiği tarihi eserlerimizin kayıt altına alınması ve korunması amacıyla Kültür Müdürlüğümüzü harekete geçirdik. Tarihi eserlerimizi korumak ve kentimizin tarihi ve kültürel mirasına dâhil etmek amacıyla Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu da kısa sürede tarihi eserleri tescil edecek.” dedi.

Tekir Yaylası Çaylakçukuru Deresi üzerindeki Süt Köprü, Çaylakçukuru mevkiindeki bir tarlanın ortasındaki Roma Havuzu ve Çakıllıyurt mevki Seyfe Deresi üzerindeki ortası yıkık Su Kemeri’nin Roma dönemine ait olduğu düşünülüyor.


CİHAN