Erdal Eren'in ailesi 12 Eylül'e müdahil

Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi, 12 Eylül darbesine ilişkin davayı, Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya'nın malvarlıklarının incelenmesine karar verdi.

Erdal Erenin ailesi 12 Eylüle müdahil
11 Mayıs 2012 Cuma 19:07 tarihinde eklendi, 3.405 kez okundu.

 

Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi, 12 Eylül dönemine ilişkin davada, dönemin milletvekili Cüneyt Canver'in, 1986'da sanık Ali Tahsin Şahinkaya hakkında verdiği yolsuzluk önergesiyle ilgili belgelerin TBMM Başkanlığı'ndan istenmesine karar verdi. 
     
Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki davanın dördüncü duruşması sona erdi. 
     
Mahkeme, ara kararlarında, sanıkların sağlık durumlarıyla ilgili Adli Tıp Kurumu'na yazılan müzekkerenin beklenmesini ve gerekirse, celse arasında cevabın çabuklaştırılması için yeni müzekkereler yazılmasını kararlaştırdı. 
     
Sanıklar Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya'nın ayrıntılı aile nüfus tablolarının UYAP üzerinden dosyaya konulmasına, eş ve çocuklarının mal varlıklarının araştırılması için ilgili kurumlara müzekkere yazılmasına karar veren mahkeme, sanıkların mal varlıklarına tedbir konulması talebini ise reddetti. 
     
Dönemin milletvekili Cüneyt Canver'in, 1986'da Ali Tahsin Şahinkaya hakkında verdiği yolsuzluk önergesiyle ilgili belgelerin gönderilmesi için TBMM Başkanlığı'na müzekkere yazılmasını kararlaştıran mahkeme, 12 Eylül 1980 öncesi MHP'li yetkililerin etnik ve mezhepsel konularda yazdığı ve Cumhurbaşkanlığına gönderildiği belirtilen raporun bulunup bulunmadığının belirlenmesi için Cumhurbaşkanlığı, Adalet Bakanlığı ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na müzekkere yazılmasına karar verdi. 
     
Mahkeme, soruşturmanın genişletilmesine ilişkin diğer talepleri ise iddianame okunup, sanıkların savunmalarının alınmasından sonra değerlendirecek. 

Müdahillik talebi kabul edilenler- 
     
Ara kararlara göre, Tüm Öğretmenler Birleşme ve Dayanışma Derneği (TÖB-DER), Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı, Çağdaş Hukukçular Derneği, Diyarbakır, Muğla, Mersin baro başkanlıklarının müdahillik talepleri kabul edildi. 
     
Yeni Asya gazetesinin talebi ise kapatıldığına dair belgeleri sunması durumunda değerlendirilecek. 
     
Devrimci İşçi Köylü ve Gençlik Derneği, Barış ve Demokrasi Partisi, İnsan Hakları Derneği, Büyük Birlik Partisi, 68'liler Dayanışma Derneği, Avrasya Hukuk ve Demokrasi Derneği, Askeri Darbelerin Asker Muhalifleri Derneği, Milliyetçi Türkiye Partisi, Yeşiltepe Eğitim Derneği, 78'liler Dernekleri Federasyonu, Eşitlik ve Demokrasi Partisi, Devrimci 78'liler Federasyonu, 78'liler Dayanışma ve Araştırma Dernekleri Federasyonu, Hak ve Özgürlükler Partisi, Emek Partisi, Yeşiller Partisi, Memur Dernekleri Federasyonu, Tüm Memurlar Birleşme ve Dayanışma Derneği, Türkiye Yazarlar Sendikası, Ankara Genç İşadamları Derneği ve Devrimci Demokratik Kültür Derneği'nin kuruluş tarihleri ve amaçları değerlendirilerek, müdahillik talepleri reddedildi. 
     
12 Eylül Mağduru Ülkücüler Komisyonu'nun müdahillik talebinin de tüzel kişiliğinin bulunmaması nedeniyle reddine karar verildi. 
     
1402 sayılı kanuna muhatap olan ve bu konuda gerekli belgeleri mahkemeye sunan Baskın Oran, Halil Demirer, Mehmet Özer, Muazzez Özer, Arif Işık, Kemal Yayla ve Kenan Dilberoğlu ile dönemin MHP Genel Başkanı Alparslan Türkeş'in oğlu Ahmet Kutalmış Türkeş'in müdahillikleri kabul edildi. 
     
Darbe sonrasında işkencede ölen Erdem Şenocak, Ali Sarıbal, Zeynel Abidin Ceylan, Satılmış Şahindokuyucu, Hasan Asker Özmen ve Abdullah Gülbudak'ın yakınlarının müdahillik talebi de uygun bulundu.