Erdemir işçilerinden toplu iş sözleşmesi eylemi

ZONGULDAK'ın Ereğli İlçesi'nde faaliyet gösteren Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları'nda (Erdemir) çalışan işçiler, toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamamasını iş çıkışında fabrika önünde protesto etti.

Erdemir işçilerinden toplu iş sözleşmesi eylemi
09 Aralık 2016 Cuma 21:23 tarihinde eklendi.
ZONGULDAK'ın Ereğli İlçesi'nde faaliyet gösteren Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları'nda (Erdemir) çalışan işçiler, toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamamasını iş çıkışında fabrika önünde  protesto etti.
 
Fabrikanın ana giriş kapısında gerçekleşen eyleme, Erdemir işçilerinin yanı sıra Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak ve farklı işyerlerinde çalışan işçilerden oluşan yaklaşık 3 bin kişi katıldı. Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, 4 bin 700 işçiyi ilgilendiren toplu sözleşme görüşmelerinde taslağın Erdemir işçileri tarafından hazırlandığını söyledi. İşçinin istemediği hiçbir şeyi kabul etmeyeceklerini ifade eden Kavlak, şöyle konuştu:
 
"Siz 'bitti' demeden bitmeyecek. Biz 'bitti' demeden bu iş bitmeyecek. Uyuşmazlıkta onlarca madde var. Çoğu bir kalemde geçecek maddeler. İyi niyet olsa anında çözülecektir. Bazı maddeler var ki; çözmek için iyi niyet yetmez. Adam akıllı güçlü bir irade de gerekiyor. Nedir bunlar; tamamlayıcı sağlık hizmeti olsun. Promosyonlarımızı toplu sözleşmeye yazalım. Aile büyüklerinin ayrısı gayrısı olmaz. Kayınpeder, kayınvalidelerimizin vefatında 3 gün izin istiyoruz. İnsanca, hakça talepler. Bazı kafalar 'Eski köye yeni adet olmaz, böyle gelmiş böyle gider' diyorlar. Biz ne diyoruz? 'Böyle gelmiş böyle gitmez' diyoruz. Vallahi de gitmez, billahi de gitmez."
 
ERDEMİR İYİ NİYETİNİ GÖSTERDİ
 
Kavlak, işveren adına görüşmeleri sürdüren Metal İşçileri Sanayicileri Sendikası (MESS) ile yaptıkları görüşmede iyi niyetle pazarlığa oturduklarını söyledi. En son görüşmede de işveren ile anlaşamadıklarını ifade eden Kavlak, "Sıfır zamdan başladıkları pazarlıkta 68 kuruşa çıkan Erdemir yönetimi, şimdi de 1 lira 70 kuruşa yükseldi. Sıfır zamdan bu noktaya çıkmak önemli bir adımdır ama yetersizdir. Onun için 'Bu bize yetmez' dedik. Biz 'Hayır' dedik. Size soruyorum. 1 lira 70 kuruşu siz kabul ediyor musunuz? Siz etmiyorsanız, biz de etmeyeceğiz. Eğri oturup doğru konuşma zamanı. Erdemir yönetimi eksik de olsa 1 lira 70 kuruşa çıkarak iyi niyetini gösterdi. Biz de samimiyetimizi göstermek için 3 lira olarak belirlediğimiz pazarlık rakamını 2 lira 70 kuruşa iniyoruz" dedi.
 
Kavlak, Pazartesi günü iş veren ile yapacakları görüşmede de anlaşma sağlanmazsa eylemlerini sürdüreceklerini söyledi.