Erdoğan Biden ile bir araya geldi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile çalışma yemeğinde bir araya geldi.

Erdoğan Biden ile bir araya geldi
22 Kasım 2014 Cumartesi 17:44 tarihinde eklendi.
Erdoğan ile Biden yemeğin ardından basın açıklaması yaptı. İlk konuşmayı gerçekleştiren Cumhurbaşkanı erdğan, şunları ifade etti:
 
"Biden'ı ağırlamaktan memnuniyet duyarız. ABD ve Türkiye yakın iki müttefik ülke. Ortak ve dost olarak stratejik ortaklıktan model bir ortaklığa geçişi başarmış iki ülkedir. Geniş bir coğrafyada işbirliği içindeyiz. Bu işbirliği barışın muhafazası ve aşırıcılıkla mücadele gibi bir çok önemli meseleyi çerçevelemektedir.
 
ABD ile işbirliğimizi güçlendirerek devam etmek istiyoruz. Biden onuruna verdiğimiz yemekte de konularımızı ele alma fırsatımız oldu. Her şeyden önce Suriye ve Irak'taki gelişmeler üzerine konuştuk.
 
Bu konuda detaylı görüşmeyi sürdürdük ve sürdürmeye devam ediyoruz. Kıbrıs, Ukrayna ve Afganistan'daki gelişmeleri ve sorunları ele aldık.
 
ABD ile bu konular hakkında ortak görüşte olduğumuzu gördük. Küresel barış tehdit altında ve bunun yansıyan yüzü bölgemizde kendini gösteriyor.
 
ABD ile atacağımız adımlar, dünya ve bölgesel gelişmelerin yönünü tayin edecektir."
 
'YAKIN OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ'
Erdoğan'dan sonra açıklamada bulunan Biden ise şunları söyledi:
 
"Uzun yıllardır birbirimiz tanıyoruz. Kendisine çok saygı duyuyorum. Görüşmelerimiz hep açık olmuştur. Açık olan bir şey var ve bu dostluğun derinliği gerçekten daha fazladır şu anda.
 
Dünyanın yüzleştiği çok önemli sorunlar var. Irak ve Suriye konularını uzun zamandır görüşüyoruz.
 
Koalisyonun bir parçası olarak IŞİD'i zayıflatmak ve yenmek için çalışmalarımızdan bahsettik.
Ortak stratejiler geliştridik. Irak ile ilgili aynı görüşe sahibize ve ben Cumhurbaşkanı'na söylediğim gibi Irak hükümetinden memnun olduğumuzu söyledim.
 
Aynı zamanda Suriye muhaliflerini güçlendirmek ve siyasi geçiş sürecini geliştirmek amacımız. Türkiye, Suriye'de olanlardan dolayı ağır bir insancıl yükü taşımaktadır. Amerika, insani yardıma destek veriyor. Türkiye'nin çabası gerçekten çok önemli. Türkiye 1.6 milyon mülteciye kapılarını açtı.
 
Siyasi irade varsa tüm halklar için çözüm vardır Kıbrıs konusunda. Bizzm Türkiye'ye ihtiyacımız var. Yakınız ve yakın olmaya devam edeceğiz. Sayın Cumhurbaşkanı'na misafirperverliği için teşekkür ediyorum."