Erdoğan Esad'a dedi ki...

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, 21 ay önce Suriye Devlet Başkanı Esad ile Şam'da yaptığı son görüşmenin detaylarını anlattı.

Erdoğan Esada dedi ki...
26 Mayıs 2013 Pazar 11:14 tarihinde eklendi, 1.362 kez okundu.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, “Baş başa görüşmede ‘Seçimde destek vereceğiz, yeter ki, askeri çek, siyasi sürecin önünü aç’ dedim".“Başbakan ise Esad ile son telefon görüşmesinde ‘Ramazan günü bırak halk sokağa çıksın, en kötü plastik mermi kullan’ dedi. Ama uyarılarımızı dinlemedi” dedi.
 
Cumhuriyet gazetesinde yer alan habere göre, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Suriye politikasına getirilen eleştirilere yanıt verdi. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Washington ziyaretinde Ankara’nın ABD çizgisine kaydığına yönelik yorumlara karşı “Senkronizyon sağladık” dedi. Davutoğlu, Suriye’de siyasi çözüm için ilk ve en çok uğraşan tarafın Türkiye olduğunu anlatırken Beşar Esad ile 21 ay önce yaptığı son görüşmenin perde arkasına dair ilginç detaylar verdi.
 
Davutoğlu, '10 ay uğraştık. Son gidişim 8 Ağustos 2011'de oldu. O son görüşmede halkın sesine kulak vermesi ve 8. Maddeyi değiştirmesi gerektiğini anlattım. Başbaşa geçirdiğimiz 3 saatte, ‘Seçimde size destek vereceğiz yeter ki, askeri çek, siyasi sürecin önünü aç’ dedim. Reformları içeren 14 maddelik metni hemen bir hafta sonra açıklasın istedim. 2 hafta sonra açıklamaya söz verdi' dedi.
 
Erdoğan: En kötü plastik mermi kullan
 
Bakan Davutoğlu daha sonra şunları söyledi; 'O ziyaretimden sonra Başbakan, Esad ile son telefon görüşmesinde ‘Ramazan günü bırak halk sokağa çıksın, en kötü plastik mermi kullan’ dedi. Bu uyarıların hiçbirini dinlemedi. Sanki biz bunları hiç yapmamış, en baştan Suriye muhalefetini desteklemişiz gibi bir hava yaratılmaya çalışılıyor. Benim Suriye muhalefeti ile ilk görüşme tarihim 10 Ekim 2011. Esad rejimi krizde dördüncü aşama olan hava operasyonlarını arttırdığından beri bizim de muhalefete desteğimiz arttı.'