Erdoğan İran, Ruhani Türkiye yolcusu

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın bu ayın sonunda İran'a, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin de Şubat’ta Türkiye'ye bir ziyaret yapacağını söyledi.

Erdoğan İran, Ruhani Türkiye yolcusu
04 Ocak 2014 Cumartesi 21:48 tarihinde eklendi.
Bakan Davutoğlu, Türkiye’ye günü birlik bir ziyaret gerçekleştiren İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ile Çırağan Sarayı’nda bir ara geldi. İki bakan görüşme sonrasında ortak basın açıklamasında bulundu. İlk açıklamayı yapan Bakan Davutoğlu, iki ülke olarak karşılıklı ziyaretlerle mevcut ilişkilere yeni bir ivme kazandırmayı hedeflediklerini söyledi. Davutoğlu, bu çerçevede bu ayın sonunda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın İran’a, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin de Şubat’ta Türkiye'ye bir ziyaret gerçekleştireceğini belirtti.
 
İKİLİ TİCARET 50 MİLYARA ÇIKARILACAK
 
Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Zarif ile yaptıkları görüşmede hem iki ilişkileri, hem de bölgesel konuları ele aldıklarını ifade etti. Davutoğlu, "İkili bağlamda önemli kararları aldık. Türkiye ile İran arasında diğer komşu ülkelerde olduğu gibi 'Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi' kurma kararı aldık. Sayın Ruhani’nin Türkiye ziyaretinde de ilk toplantıyı yapmayı planlıyoruz.” dedi. Davutoğlu, ikili ticaret konusunda da hedefleri yükselttiklerini, iki ülke arasında şimdilik 30 milyar dolar olarak belirlenen ticaret hamini 50 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini kaydetti. 
 
Suriye konusuna da değinen Davutoğlu, “Ateşkes çağrımıza rağmen, maalesef o gün de bugün de saldırılar durmadı. Özelikle son dönemde Halep’te varil bombalarıyla yapılan saldırlar, ve bir çok bölgede yaşanan insani trajedi ve açlıktan ölümlerin artması insani açıdan bizi ciddi manada kaygılandırıyor. Suriye bizim için aziz ve dost bir ülkedir. Suriye halkının çektiği bu acıların bitmesi ve insanı trajedinin durması için ne gerekiyorsa bundan sonra da yapmaya hazırız. ” ifadelerini kullandı.
 
ÜÇÜNCÜ ÜLKELER MÜDAHALE ETMEMELİ
 
İran Dışişleri Bakanı Zarif ise Başbakan Erdoğan’ı Tahran’da ağırlayacak olmalarının sevinci içerisinde olduklarını söyledi. "Bu ziyareti sabırsızlıkla bekliyoruz." diyen Zarif şöyle konuştu:
 
"Özellikle Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi’nin kurulacak olmasının çok önemli olduğunu düşünüyorum. Ruhani’nin Türkiyeye gelmesinin çok önemli olduğunu düşünüyorum. İki ülke arasındaki ticaret hacmini 30 milyar dolara çıkarmak gerekiyor. Bu süreçte buna 3’üncü ülkelerin müdahale etmemesini bekliyoruz. Biz her konuda enerji, ulaşım, ticaret konularında ilişkilerimiz geliştirmek istiyoruz." 
 
İlişkilerin gelişmesinin iki ülke halkını daha da yakınlaşacağına vurgu yapan Bakan Zarif, “Bölgesel konularda orta noktalarımız vardır, Bölge halkına saygı duyulmasından, bölgenin rahat ve huzur içinde olmasından ve akan kanın durmasından yanayız.” şeklinde konuştu.

CİHAN