"Erdoğan olsa 28 Şubat olmazdı"

Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu'nun 28 Şubat sürecine ilişkin dinlediği Sabah Gazetesi'nin eski patronu Dinç Bilgin, döneme ilişkin, "Şimdiki gibi başbakan olsaydı, bunlar yaşanmazdı" dedi.

Erdoğan olsa 28 Şubat olmazdı
06 Ekim 2012 Cumartesi 09:59 tarihinde eklendi.

TBMM Muhtıraları ve Darbeleri Araştırma Komisyonu, gazetecilerden sonra bu kez 28 Şubat sürecinin medya patronlarını dinledi.

 
Dinlenen isimlerden Sabah Gazetesi'nin eski patronu Dinç Bilgin, "Şimdiki gibi Başbakan, Meclis olsaydı, Türkiye'nin başına bunlar gelmezdi'' diye konuştu.
 
28 Şubat sürecinde Türkiye'nin farklı olduğunu söyleyen Bilgin, şu bilgileri verdi:
 
''Türkiye koptu, gazeteciler olarak biz de koptuk. O zamanki Türkiye başka Türkiye'ydi. O zaman başbakanlar faklıydı. Şimdiki gibi Başbakan olsaydı, şimdiki gibi Meclis olsaydı, böyle komisyon kurup darbeleri araştıracak Meclis olsaydı, Türkiye'nin başına bunlar gelmezdi.
 
Yeter derecede demokrat, cesur olmadığımız doğru, buna sağduyu demek çok ayıp olur. O zamanı bir hatırlayın. O zamanki Türkiye'yi hatırlayın. Bırakın Genelkurmay başkanlarınınkini, üst düzeylerin beyanatı ortalığı inletirdi. O tarihte demokrat, cesur, askeri darbelerle kavga eden basın çıkmadı. Uzlaşmak basının işine geldi. O tarihte bütün müesseseleriyle iş sakata varmıştı. Basın da kendini soyutlayamadı.
 
Daha kahramanca davranabilir miydim emin değilim ama davranmalıydım. O günkü iklim, yalnız asker değil, bir de yargı vardı. Hatırlayın o tarihte başsavcıları, savcıları...Kahramanca direnmeliydi ama sonuç alır mıydı pek emin değilim. ''
 
DOĞAN'DAN 'YELTSİN' BENZETMESİ
Bilgin'in ardından Doğan Holding Onursal Başkanı Aydın Doğan, komisyonun sorularını yanıtladı. Kouşmasında ilginç bir benzetme yapan Doğan, "Erbakan Boris Yeltsin gibi tankların üzerine çıksaydı, asker bu kadar ileri gitmezdi" dedi. Doğan, o dönemde gazetelerindeki manşetlere askerin dahli olmadığını da sözlerine ekledi.
 
Komisyon ayrıca Habertürk Gazetecilik A.Ş sahibi Turgay Ciner, Akşam Gazetesi patronu Mehmet Emin Karamehmet ve Vatan gazetesinin eski sahibi Zafer Mutlu'yu dinledi.