"Erdoğan sadık bir başbakan seçti"

İngiliz Economist dergisi, Ahmet Davutoğlu'nun başbakanlığını "Yeni Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kendisine sadık bir başbakan seçti

Erdoğan sadık bir başbakan seçti
29 Ağustos 2014 Cuma 10:10 tarihinde eklendi.

BBC Türkçe'nin aktardığına göre yazıda şu ifadelere yer verildi: "Geçiş, kusursuz oldu. Erdoğan 10 Ağustos'ta oyların yüzde 52'sini alarak halkoyuyla seçilen ilk cumhurbaşkanı oldu. 27 Ağustos'ta AKP liderliğinden ayrıldı, yerine Davutoğlu seçildi. Erdoğan partililere veda konuşmasında yeni Türkiye vizyonunu ortaya koydu. Çoğu bilinen unsurlar: AKP'nin inkâr edilemeyecek başarıları ve Erdoğan'ın Türkiye'ye daha fazla refah, dindarlık ve küresel nüfuz getirecek 'yeni bir dönem' planları."

Cumhurbaşkanlığı hâlihazırda daha çok törensel bir makam olsa da Erdoğan'ın hedefi, gelecek yaz yapılacak seçimlerden sonra tam icra yetkisine sahip olmak olduğu öne sürülen yazıda, "Bu ancak AKP'nin parlamentoda anayasayı yeniden yazmak için yeterli sandalye kazanabilmesiyle mümkün olacak." hatırlatması yapıldı.

"RAHAT BİRLİKTELİK"

Davutoğlu'nun İslami geçmişi ve Erdoğan'a sadakatinin rahat bir birlikteliğe işaret ettiği yorumunu yapan dergi, şu ifadelere yer verdi: "Erdoğan'ın en güvendiği kurmayı, MİT Başkanı Hakan Fidan'la iyi geçiniyor. Erdoğan'ın Gülen hareketiyle mücadelesini sürdüreceğini söylüyor. Seküler ana muhalefet partisi, darmadağın. Türkiye'nin stratejik önemi nedeniyle Batılı hükümetler Erdoğan'la çalışmaya devam edecekler."

'BABACAN, HAZİRAN'A KADAR KABİNEDE' İDDİASI

Yeni hüküemtin en büyük baş ağrısının ekonomi olabileceğini belirten Economist, "AKP'nin göz alıcı yükselişini destekleyen güçlü ekonomik büyüme keskin bir şekilde yavaşladı. Ekonomi yönetiminin saygın sorumlusu Ali Babacan Davutoğlu'nun kabinesinde kalmayı kabul etti ama Haziran'a kadar. O olmazsa, Erdoğan Merkez Bankası'na daha fazla baskı yapabilir. Ve ikinci Boğaz (Kanal İstanbul) gibi dev projelerde ısrar ederse Türkiye daha fazla mali zorluğa düşebilir." iddiasını ortaya attı.

Dergi ayrıca, "PKK'nın hapisteki lideri Abdullah Öcalan'la yürütülen görüşmeler çok yavaş ilerliyor. Öcalan'ın komutanları huzursuzlanıyor. Fakat Erdoğan darbe girişimleri dahil büyük zorluklarla atlattı. Ve hâlâ bir rakibi çıkmadı." ifadelerine yer verdi. 


CİHAN