Erdoğan TIME’ı şaşırttı

Derginin 2011 yılı için açtığı ankette, Erdoğan hem “en popüler” hem de “en az popüler” listesinde ilk sırayı aldı. Editörlere göre Erdoğan ‘popüler olmakta iyi’ ama ‘her şey güllük gülistanlık’ da değil

Erdoğan TIMEı şaşırttı
14 Aralık 2011 Çarşamba 08:06 tarihinde eklendi, 3.789 kez okundu.

 

ABD’nin en saygın haber dergilerinden Time’ın, her yıl “yılın insanını” belirlemek için internet sitesinde açtığı anket bu yıl şaşırtıcı sonuçlar verdi.

Derginin 2011 yılı için açtığı anket editörlerin işini bir hayli zorlaştırdı. Ankette, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hem “en popüler” hem de “en az popüler” listesinde ilk sırada yer aldı.

Erdoğan, okuyucuların oylarıyla belirlenen en popüler listesinde, futbolcu Leo Messi’yi (74 bin 415 oy) geçerek 122 bin 932 oyla birinci oldu. “En az popüler” listesinde ise 180 bin 564 oyla yine ilk sıradaydı. Bu listede ikinci sırada yer alan ve zenginleri temsil eden “Yüzde 1”in ise yalnızca 34 bin 489 oy alması dikkat çekti.
 
Time, Erdoğan’ın anketteki ilginç durumunu şöyle yorumladı:
 
“Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin dünyanın ikinci en hızlı büyüyen ekonomi olmasını sağladı. Bir Arap olmamasına rağmen, Maryland Üniversitesi’nin anketine göre Araplar arasında en takdir edilen lider olduğu görüldü. Erdoğan gittiği her yerde bir rock starı gibi karşılandı. Şimdi anlaşılıyor ki başbakan online popülerlik yarışmalarını kazanma konusunda da oldukça iyi...
 
Karşılıklı kampanya başladı
Erdoğan, dergimizin “2011 Yılın İnsanı” yarışmasında açık ara birinci oldu. Fakat Erdoğan için her şey güllük gülistanlık değil. Çünkü oy verenlerin büyük bir çoğunluğu da onun yılın insanı olmaması için “hayır” oyu kullandı. Peki Erdoğan nasıl 2011’in hem en sevilen hem de en sevilmeyen insanı oldu?  Türk internet siteleri ve dünya çapında dolaşan e-postalar anket için ciddi bir oy kampanyası başlattı. Wall Street Journal gazetesinin haberine göre bir e-posta zinciri de Türkleri, Erdoğan’ın TIME’ın Yılın İnsanı seçilmesinin olası sonuçları hakkında bilgilendirerek oy vermemeleri için ikna etmeye çalıştı.
 
En anlayışlı siyasetçi bile kariyeri sırasında birkaç düşman edinir. Erdoğan 2010’daki Mavi Marmara baskınının ardından İsrail’e karşı memnuniyetsizliğini gizlemedi. Kendi halkı içerisinde de hiç dinmeyen bir direnç var. Kürtler ikinci sınıf vatandaş statülerinden şikayetçi. “Kürt Hakları İttifakı” internet sitesinde “TIME Erdoğan’ı ve suçlarını Yılın İnsanı için Aday Gösterdi” adlı bir makaleye yer verdi. Makalede okuyucular Erdoğan aleyhine oy kullanmaya teşvik edildi.  TIME Dergisi’nin editörleri 2011 Yılın İnsanı’nı bu hafta açıklanacak.”
 
Dipnot
Barack Obama, Steve Jobs, Yüzde 99, Kim Kardashian, Nicolas Sarkozy de TIME’ın her iki listesinde  yer alan diğer isimler oldu.

Milliyet