Erdoğan'a sağduyu çağrısı

İngiliz Telegraph gazetesi Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Gezi Parkı protestocularına verdiği ağır karşılığın, Türkiye için yaptığı başarılı işleri tehlikeye düşüreceğini yazdı.

Erdoğana sağduyu çağrısı
10 Haziran 2013 Pazartesi 13:10 tarihinde eklendi.
Başbakan Erdoğan’ın giderek artan kavgacı ve otokratik tavrının Türkiye için yaptığı şüphe götürmez iyi işleri de tehlikeye atacağını savunan gazete, Başbakan’ın bütün bunların nedenini artık görmesi gerektiği yorumunu yaptı.
 
Gazetenin ‘Telegraph’ın yorumu’ olarak yazılan ‘Sağduyu Zamanı’ adlı makalede, yaklaşık iki hafta önce başlayan protestolar karşısında Başbakan’ın bir dramı krize çevirdiği, durumu yatıştırmak yerine protestocuları ‘çapulcu’, ‘anarşist’ ve ‘terörist’ olarak nitelendirdiği, ayrıca bütün bu protestoları özgür bir ifadeden ziyade kendine ve kendi başarılarına bir saldırı olarak gördüğünü belirterek polisin eylemcilere gösterdiği ölçüsüz ve ağır karşılığın da toplumun bazı bölümlerini öfkelendirdiğine vurgu yaptı.
 
Yazı şöyle devam etti: ‘Tabi ki, Türkiye Mısır değil; Taksim de Tahrir değil. Başbakan Erdoğan, özellikle Anadolu’daki muhafazakar toplum arasında gerçekten popüler bir lider, Türkiye’ye etkileyici bir ekonomik büyüme sağladı,iktidarı süresince ülkeyi, batı ile doğu arasında bir köprü haline getirdi, Amerika ve Avrupa için vazgeçilmez bir ortak oldu ayrıca politik İslam’ın demokratik değerlerle nasıl uzlaşacağı konusunda güzel bir örnek oluşturdu.’
 
Bütün olumlu gelişmelere karşın Erdoğan’ın giderek artan kavgacı ve otokratik tarzının bu başarıları tehlikeye düşürdüğüne dikkat çekilen yazı şöyle noktalanıyor: ‘Bu tavır Erdoğan'ın demokrasiye sadece, tek parti sistemini yerleştirebilmek ve Atatürk'ün laik düzenini sarsmak için inandığı endişelerini arttırıyor. Ayrıca, Türkiye'nin uzak tutulması gerektiğine inanan Avrupa Birliği içindeki güçlere de koz veriyor. Erdoğan'ı sağduyuya davet ediyoruz.’

DHA