Erdoğan'dan KKTC'nin yeni Cumhurbaşkanına uyarı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Kuveyt'e hareketinden önce gazetecilere açıklamalarda bulundu. Erdoğan tahliye kriziyle ilgili olarak 'Şu anda yetki gaspı yapan bir yargı mercii var. HSYK da sanırım kararını verecektir' dedi.

Erdoğandan KKTCnin yeni Cumhurbaşkanına uyarı
27 Nisan 2015 Pazartesi 16:17 tarihinde eklendi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Kuveyt'e hareketinden önce gazetecilere açıklamalarda bulundu. Erdoğan tahliye kriziyle ilgili olarak 'Şu anda yetki gaspı yapan bir yargı mercii var. HSYK da sanırım kararını verecektir' dedi. KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı 'iki kardeş ülkeyiz' açıklamasıyla ilgili de konuşan Erdoğan 'Sayın Cumhurbaşkanı'nın ağzından çıkanı kulağının duyması gerekir' diye konuştu.
 
İşte Erdoğan’ın sorulara verdiği cevaplardan satır başları:
 
TAHLİYE TARTIŞMASI
 
Burada yetki kullanımı açısından şu anda kendilerine ait olmayan bir yetkiyi kullanmak suretiyle yetki gaspı yapan bir yargı mercii var.
 
HSYK'DA SANIRIM KARARINI VERECEKTİR
 
HSYK’nın saat 14’te başlattığı toplantı bana göre geç kalmış bir toplantı. Bunlar tatil günü bunu başlattılar. Ve daha ilginci gece sabaha kadar odasında çalışma yürüten bir hakim ve o da kilitli. Bu işi anlaşılmayacak şekilde sürdüren bir ya da iki hakim. Bu, Türkiye’de bu ilişkilerin nerelere geldiğini göstermesi bakımından çok sıkıntılı ve tehlikeli bir süreç. Müfettişlerin raporlarını biliyoruz. HSYK'da sanırım kararını verecektir bu raporlar doğrultusunda.
 
YARGIYI BASKI ALTINA ALAMAZSINIZ
 
Yargıyı baskı altına alamazsınız. Bazı milletvekilleri adalet sarayına geliyor. Bu milletvekillerini adalet sarayına almak yanlış bir olay. Bunların hukukla filan alakası yok. Pensilvanya’dan aldıkları talimatla oradan almış oldukları dualarla bir yönlendirme söz konusu.
 
Umarım HSYK’nın kararıyla netice alınmış olur. Sosyal medyada bir algı operasyonu gerçekten bunlar çok çok çirkin. Bu örgütün içinde yer alanların A’dan Z’ye bedelini ödemesi lazım. Bu ülkede artık hukuk adalet yerini bulacak. Daha da ileri gitmek daha farklı şeyler anlatmak istemiyorum.
 
KKTC CUMHURBAŞKANI'NA: AĞZINDAN ÇIKANI KULAĞININ DUYMASI LAZIM
 
Bu ifadeler bir sıcaklığın gereğidir. Sayın Akıncı KKTC halkının seçimiyle göreve gelmiştir. Burada 2 kardeş ülkeyiz dediğiniz zaman ortaya çok farklı tablolar çıkar. Sayın cumhurbaşkanının ağzından çıkanı kulağından duyması gerekir. Türkiye KKTC’yi neden sahipleniyor bunu bir eshabı mucibesi var. Kardeş olarak çalışmanın bile bir şartı vardır. Bu ülke kuzey Kıbrıs’a bedel ödemiştir. Biz şehitler vermişiz. Ve bedel ödemeye devam ediyoruz.
 
Kuzey Kıbrıs’ın uluslararası alanda kavgasını veren kim. Acaba sayın Akıncı tek başına bu kavgayı verebilir mi. Türkiye’nin Kuzey Kıbrıs’a bakışı yavru vatandır ve böyle bakmaya devam edecektir. Bir ananın yavrusuna bakışı nasılsa böyle bakmaya devam edecektir. Kendi görüşü böyledir. Ben de hoşgörüyle bakabilirim. Ama daha sonra sarfı nazar edebilirler. Bu da pek hoş olmaz.
 
"KILIÇDAROĞLU VE BAHÇELİ'Yİ ÇANAKKALE'DE GÖRMEDİM"
 
Ben davet edilip edilmediklerini bilmiyorum. Ama 12 yıl başbakanlık yaptım. Başbakanlığım süresince ben ne Sayın Kılıçdaroğlu ne Sayın Baykal ne de Sayın Bahçeli’yi Çanakkale’de görmedim.
Şimdi ne oldu da biz davet edilmedik diyorlar. Ben bir kez görmedim. Farklı yerlerde tören düzenlediyseler onu bilemiyorum.
 
PUTİN’İN ERİVAN’DAKİ TÖRENE KATILMASI VE ‘SOYKIRIM’ DEMESİ
 
Rusya’nın bu ilk defa kullandığı bir ifade değil. Benzer ifadeyi Fransa’da kullandı. Ben Putin’in böyle bir adım atmasına üzgünüm kırgınımı bunu da söyledim. Soykırımlar konusunda böyle bir adım atılıyorsa Rusya kendi, tarihini masaya yatırması lazım. İşte Kırım ortada. Bunların bir hesabını versinler. Türkiye asla bir soykırım yapmamıştır.
 
MUSTAFA AKINCI'DAN JET YANIT
 
Mustafa Akıncı CNNTürk'te canlı yayındayken çok ilginç bir tesadüf oldu. Erdoğan konuşurken canlı yayında dinledi. Erdoğan'ın konuşmasını dinleyen yeni cumhurbaşkanı Akıncı şöyle cevap verdi. "Biz hep yavru mu kalalım yetişkin olmayalım mı? Ayaklarımızın üzerinde durmayalım mı" dedi.
 
Ben söylediklerimin arkasındayım diye belirten Akıncı, Cumhurbaşkanlığımın ilk gününde böyle bir tartışmanın içine çekilmekten memnun değilim dedi. Akıncı ayrıca Türkiyeyi dışlayan bir söylemde bulunmadım. Tam tersi kişilikli bir ilişkiden sözettim. Farklı yaklaşımlar olabilir oturur değerlendiririz." belirtti.
 
İŞTE AKINCI'NIN SÖZLERİ
 
KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı Ankara'dan beklentilerini de şu sözlerle dile getirdi: "Ben Ankara'ya şunu söylemek istiyorum. Bizi daha ilk günde yanlış bir yere oturtmasınlar. Türkiye'nin esenliğini isteyen, Türkiye'nin güçlü olmasını, demokratik olmasını isteyen birisi var. Güney'le olan ilişkilerde Annan planı fırsatı yitirildi. Ama yeni bir dönem başladı, birbirimizi suçlayarak bir yere varamayız."
 
Akıncı yayın sırasında Erdoğan'ın hatta olduğunu ve canlı yayından sonra kendisi ile telefonla görüşeceğini de açıkladı.
 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanlığı’na seçilen Mustafa Akıncı’ya gönderdiği tebrik mesajının ardından Kuveyt’e hareketi öncesi KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı’yı telefonla arayarak da tebrik etti.
 
Akıncı, "Artık yıllarca istismar edilen ana vatan -yavru vatan edebiyatını bir kenara bırakıp kardeşler ilişkisini kurmak gerekir" demişti.
 
Hürriyet