Erdoğan'dan Müge Anlı'ya sert cevap !

Başbakan Erdoğan Van depremi ile ilgili yorumları gündeme damga vuran, Müge Anlı'ya ve BDP'nin açıklamalarına yanıt verdi.

Erdoğandan Müge Anlıya sert cevap !
26 Ekim 2011 Çarşamba 12:21 tarihinde eklendi, 2.266 kez okundu.

 

Başbakan Erdoğan, partisinin Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda Van'da meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki depremin ardından yaşanan çadır sıkıntısına değindi. Erdoğan, 'Kızılay tarafından 17,836 çadır bölgeye ulaştırıldı. Bu rakam yeterlidir ancak olay kontrol dışına çıkınca bu çadırlar yetmez oluyor. İlk 24 saat bir başarısızlık oldu bunu kabul ediyoruz' dedi.
 
DURUM KONTROL ALTINDA
 
Böylesine bir afeti bile kendisine siyasi çıkar sağlamak için kullanalar var. 1999 depremini yaşayanlar bilir, deprem bölgesine bile gidemeyen bir hükümet vardı. Şimdi ise kabinenin dörtte biri bölgede.
 
Durum kontrol altına alınmış vaziyette. Çok kısa sürede tüm bu enkazlar kalkacağı gibi yeniden bir Van merkez planlaması ve yeniden Erciş'te de kentsel değişim dönüşümle birlikte yeni bir şehir, yeni bir ilçe inşa edilmiş olacak
Vatandaşlarıma bir çağrım olacak. Gerekirse yasal düzenlemeye gitmek suretiyle artık laf dinleme dönemi geçecek.
 
Biz deprem haberi alınır alınmaz saat 6 gibi Van’a ulaştık. Arkadaşlarımız da farklı yollardan kısa sürede bölgeye intikal etti.Sadece THY’ye ait 16 uçak bölgeye 2 günü boyunca yardım malzemesi taşıdı.
 
BÖLGEYE 10 MİLYON TL YARDIM
 
Buradan üzülerek söylüyorum haber ajansları, televizyonlar birçok şeyi saptırıyor. Milleti aldatmanın hiçbir gereği yok. Bölgeye sadece benim talimatımla ilk etapta 3 milyon TL gönderilmiş. Bu rakam 10 milyon TL’ye çıkarıldı. Başbakanlık adına açtığımız yardım hesaplarında da şu an itibarıyla 1 milyon 728 bin lira yardım toplandı.
 
“İLK 24 SAATTE BİR BAŞARISIZLIK OLDU”
 
Kızılay tarafından 17,836 çadır bölgeye ulaştırıldı. Bu rakam yeterlidir ancak olay kontrol dışına çıkınca bu çadırlar yetmez oluyor. Sonra televizyonlar 'çadır yetmiyor' diye yayın yapıyor.
 
İlk 24 saat bir başarısızlık oldu bunu kabul ediyoruz. Dünyanın her yerinde benzer durumlarda bu yaşanabilir.
 
“63 ÖĞRETMEN HAYATINI KAYBETTİ”
 
Toplamda maalesef 63 öğretmenimiz hayatını kaybetti. Ailelerine ve eğitimi camiamıza başsağlığı diliyorum.
 
Televizyonların verdiği ilk bilgilerde ‘Van Havaalanı kullanılamaz durumda’ deniyordu. İlk andan itibaren Van Havaalanı kullanılıyordu. Bu da yanlış bir haberdi.
 
Bölgeye 28 seyyar baz istasyonu gönderildi. GSM şirketlerimizi tebrik ediyorum bu boyutta bir felakete rağmen iletişim sağlanması yönünde çok iyi bir çalışma ortaya koydular. Depremzedelere ücretsiz görüşme imkanı tanıdılar.
 
Beyanname ve vergilerin bildirimi ve ödeme süreleri ileri bir tarihe ertelendi. Çalışma Bakanlığımız deprem bölgesinde kısa çalışma ödeneğini devreye aldı.
 
Bir sendikamızın inşaatı süren bir konut projesi var. görüşmelerimiz sürüyor anlaşırsak o konutları alıp onlara başka konut yapmak suretiyle depremzedelerin sorununu bu yolla çözelim istiyoruz. 600 öğrenci kapasiteli yeni bir öğrenci yurdu yapacağız.
 
Van ve Erciş’teki tüm spor tesisleri ve sahalar çadırken ve hastanelere ayrıldı. Gaz şebekesindeki hasarlar onarıldı, doğalgaz kesintisiz olarak veriliyor.
 
KÖYLERDE BÜTÜN KERPİÇ BİNALAR YIKILMIŞ
 
Bizim için asıl olan kalıcı konutların yapılması. Erciş’in köylerinde ciddi bir sıkıntı yok ama Van merkez köylerde bütün kerpiç binalar yıkılmış durumda. İstiyoruz ki buralarda tek katlı evler yapıp adeta ‘Köy Kentler’ yapalım.
 
CİNAYETLE EŞ ANLAMLI
 
Ama burada önemli olan bu afetler karşısında her an hazırlıklı olmaktır. Çok acı hadiseler yaşadık ama yine de 'bana bir şey olmaz' mantığı ile tedbirin eden bırakıldığına çürük binalar yapıldığına şahit oluyoruz.
Yaşanan onca depreme rağmen nasihat alınmadığını Van’da gördük. Enkaza baktığınızda, malzemenin ne kadar kalitesiz olduğunu, o betonun adeta kuma dönüştüğünü, zemin kattaki beton blokların zayıflığından, ya da kaldırılmasından bütün bir binanın ve içindekilerin acı fatura ödediğini görüyorsunuz. Belediyeler de müteahhitler de denetim elemanları da bu ihmallerin cinayetle eşanlamlı olduğunu artık görmek durumundadır
 
Belediyeler de müteahhitler de bu yapılanın cinayetle eş anlamlı olduğunu görmek zorundadır.
 
MÜGE ANLI'YA VE BDP'YE YÜKLENDİ
 
"Yaşanan acıları ırkçılık ifadelerini şiddetle nefretle kınadığımı altını çizerek ifade etmek istiyorum. Sosyal paylaşım sitelerinde televizyon ekranlarında ırkçı ve bölücü sözler sarfedenleri vicdansızlık yapıyor. Onları lanetli olarak görüyorum. Burada bile fırsatçılığı kendisine hedef koyan bir anlayış. Böyle bir sıkıntılı anda Askerimizi mayınla vurmak isteyen anlayışın kardeşlik duygusu olabilir mi? Her şey bu kadar açık ve net ortada. Bunun neresinde kardeşlik barış acıyı paylaşmak var. Böyle bir şey sözkonusu değil. 74 milyuonu seferberliğe davet ediyoruz, Van'ı elbette aç açıkta bırakmayacağız diyoruz, Erzurum'a nasıl müdahale ettiysek Van'da da yaraları biz saracağız. Acımız büyük." 
 
"CHP BU TUZAĞA DÜŞÜYOR"
 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Terör örgütü, Milli Birlik ve Kardeşlik Projesi’nin ardından, çok bariz bir şekilde hedefine AK Parti’yi ve AK Parti Hükümeti’ni koymuştur. Gerek terör örgütünün, gerek onun uzantılarının tavırlarında, açıklamalarında, hedefin AK Parti ve AK Parti Hükümeti olduğu çok net olarak görülüyor. Ne yazık ki başta anamuhalefet partisi CHP olmak üzere, Mecliste grubu bulanan partiler de terör örgütünün bu tuzağına düşüyor, bilerek ya da bilmeyerek örgütün bu saldırılarına adeta destek veriyorlar" dedi.